Stikstof zet Vlaamse regering op springen

06/03/2023
 
De Vlaamse regering bestaande uit N-VA, CD&V en Open Vld staat op het punt te vallen. Aanleiding is het stikstofdossier waarover de partijen geen consensus kunnen vinden. Een korte uitleg voor mijn Nederlandse lezers (en die Vlamingen die het allemaal niet zo volgen).
 
De aanleiding
 
De Vlaamse regering wilde koste wat het kost voorkomen dat Europese regelgeving inzake stikstof net zulke grote politieke en economische chaos zou veroorzaken zoals in Nederland. Minister van Omgeving Zuhal Demir legde in 2021 daarom een tijdelijke regeling op tafel waarin regels en richtlijnen staan over hoeveel stikstof bedrijven en boeren nog mogen uitstoten op bepaalde locaties. In 2022 komt de Vlaamse regering met een definitief stikstofakkoord hieromtrent. Daar verrijst veel verzet tegen en vanuit het parlement vraagt men in hetzelfde jaar nog om aanpassingen. Over die aanpassingen geraakt de regering het echter niet eens. Gisteren (zondag) barstte de bom definitief.
 
Hoofdrolspelers
 
In het stikstofdossier zijn drie hoofdrolspelers te ontwaren. Als eerste minister-president Jan Jambon van N-VA, de grootste regeringspartij. Zijn rol is tot een tekst te komen die voor alle regeringspartijen aanvaardbaar is. Uiteindelijk legde hij zondag een ultiem voorstel op tafel. Open Vld ging uiteindelijk met de mond vol tanden akkoord, maar CD&V bij monde van minister van Landbouw Jo Brouns niet. De christendemocraten eisen meer toekomstperspectief voor jonge boeren en dat de industrie ook meer gaat doen aan vermindering van de stikstofuitstoot. Minister van Omgeving Zuhal Demir, ook van de Vlaamse nationalisten van N-VA, gaat daar niet in mee. Net zomin als haar baas Jambon.
 
Regeringscrisis
 
Premier Jambon heeft de christendemocraten tot dinsdag de tijd gegeven om alsnog in te stemmen met zijn ultieme voorstel. Zij lijken dat niet van plan. Wat dan? N-VA en de liberalen van Open Vld willen het stikstofdossier eindelijk afsluiten. Zij kunnen het voorstel voorleggen aan het parlement en daar een meerderheid zoeken bij de oppositie. Maar wat dan met de christendemocraten? Die worden zo de facto uit de regering gemanoeuvreerd. In elk geval met dit dossier. Kunnen zij daarna dan gewoon blijven zitten en verder meeregeren? Gaan N-VA en Open Vld verder als minderheidsregering tot aan de verkiezingen van mei 2024? Of proberen ze de socialisten van Vooruit mee aan boord te halen als nieuwe regeringspartner?
 
Dit is kort de huidige situatie uitgelegd voor de Nederlandse lezers (en de Vlamingen die het nog niet hebben meegekregen). Het tijdsverloop en waar het hele Vlaamse stikstofdossier nu precies om draait, vind je duidelijk uitgelegd bij de VRT.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 06/03/2023 - ...
 

         Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft