Duitse militaire hulp aan Oekra´ne verloopt via omweg en is allesbehalve high-tech

13/07/2022
 
Oekraïne heeft al verschillende malen aangeklaagd dat de beloofde Duitse militaire hulp vaak te lang uitblijft. De reden daarvoor is nu aan het licht gekomen. Duitsland levert militaire goederen via Oost-Europese lidstaten en daarbij gaat het zeker niet om high-tech.
 
Duitsland heeft met EU-landen in Oost-Europa zogenaamde 'chain swaps' opgezet. De lidstaten leveren aan Oekraïne verouderd materieel dat nog uit de Sovjet tijd stamt. In ruil daarvan krijgen zij high tech militair materieel uit de Duitse voorraden. Zo'n deal tussen Slovenië en Duitsland heeft daarbij vertraging opgelopen doordat in Slovenië in juni een regeringswisseling plaatsvond. De nieuwe premier Robert Golob (links op de foto) beloofde gisteren (dinsdag) na een gesprek met de Duitse bondskanselier dat hij nu haast zou gaan maken met de deal die reeds in april was beklonken.
 
Scholz gaf toe dat ook zijn land er vaart achter moet zetten. Hij herhaalde nog eens dat Duitsland zelf geen moderne tanks aan Oekraïne zal leveren. Dit is zo afgesproken met de NAVO-bondgenoten, aldus Scholz.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 13/07/2022 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft