Ursula von der Leyen regelt persoonlijk deal met Pfizer voor 1,8 miljard vaccins

28/04/2021
 
Nog deze week sluit de Europese Commissie een officiële deal met Pfizer/BioNTech voor de levering van 1,8 miljard Pfizer coronavaccins in de komende jaren. Daarmee wordt het Pfizer vaccin het meest gebruikte coronavaccin binnen de EU. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen heeft de deal hoogstpersoonlijk uitonderhandeld met Pfizer-CEO Albert Bourla, schrijft de New York Times vandaag. 
 
Von der Leyen nam in januari voor het eerst contact op met Bourla. De vaccinatiecampagne in de EU kwam niet goed op gang. Er waren (verwachte) problemen met de levering van Pfizer. De daarop volgende maanden werd de situatie nog erger met onvoorziene problemen in de levering van het AstraZeneca vaccin. De Europese Commissie stond daarmee onder druk. Daar waar het Verenigd Koninkrijk, de VS en Israël hun inwoners als een gek aan het vaccineren waren, bleef Europa achter. Von der Leyen besloot persoonlijk in actie te komen. 
 
Ze begon haar contact met Bourla te intensiveren. Ze stuurde SMS-jes en andere boodschappen naar de Pfizer-CEO. Daarin toonde ze volgens hem aan zeer goed op de hoogte te zijn van het vaccin en van de coronavarianten die toen de ronde deden (Brits, Zuid-Afrikaans en Braziliaans). Ze wist met andere woorden waar ze over sprak en dat schepte volgens Bourla een speciale band.
 
Die speciale band heeft nu geresulteerd in een deal voor 1,8 miljard Pfizer vaccins, bijvoorbeeld voor de waarschijnlijk benodigde tweede prikronde na ongeveer een jaar om de bescherming optimaal te laten blijven. In eerste instantie betreft het een levering van 900 miljoen vaccins in 2022/2023, met een optie voor nog eens 900 miljoen. Dat is natuurlijk veel te veel voor de EU alleen. De bedoeling is ze ook te doneren aan partners als de landen in de Balkanregio of de Afrikaanse landen. EU-lidstaten kunnen zelf bepalen hoeveel Pfizer vaccins ze willen hebben en ook zelfstandig onderhandelen met andere vaccinleveranciers. Dat verkleint dan weer het gevaar dat de EU te afhankelijk wordt van Pfizer. Ten slotte zit in de deal ook verwerkt dat de EU recht heeft op eventuele nieuwe Pfizer coronavaccins die nodig blijken te zijn tegen nieuwe varianten.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 28/04/2021 - ...
 

      Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft