Sluiten Zuid- en Noord-Korea binnenkort eindelijk officieel vrede?

13/12/2021
 
Na het sluiten van een wapenstilstand, 1953, hebben Noord- en Zuid-Korea nooit officieel vrede gesloten. Technisch gezien, zijn de beide landen dan ook nog steeds in oorlog. Daar zou na decennia verandering in kunnen komen. Hoopt de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in (foto). Het probleem is dat de andere partijen minder enthousiast en bereid lijken te zijn onvoorwaardelijk eraan mee te werken.
 
Volgens Moon zijn alle partijen die bij de Koreaanse Oorlog betrokken waren - naast Noord- en Zuid-Korea ook de VS en China - in principe bereid een formeel einde aan de oorlog te verklaren. Maar Noord-Korea stelt wel eisen die moeilijk liggen bij de VS en die ook de militaire situatie voor Zuid-Korea drastisch zou veranderen.
 
Noord-Korea eist dat alle Amerikaanse militairen die zich nu nog steeds in Zuid-Korea bevinden, vertrekken. Ook de jaarlijkse militaire oefeningen van het Amerikaanse en Zuid-Koreaanse leger zouden moeten stoppen. Ten slotte zouden de Verenigde Staten de sancties tegen Noord-Korea moeten opheffen. De Verenigde Staten denken daar niet aan voordat Pyongyang zijn kernwapenarsenaal opgeeft. Wat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un uiteraard niet wil. 
 
Moon is bezig aan zijn laatste maanden als president. Een officieel vredesakkoord zou hem onsterfelijk maken. De vraag is echter of het ervan komt.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 13/12/2021 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft