Turkse president Erdogan belooft te gaan werken aan democratischer Turkije

03/03/2021
 
De kritiek op het beleid van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan door de EU en de VS wordt hem kennelijk toch te veel. In een toespraak op dinsdag beloofde hij dat Turkije binnen twee jaar een democratischer land zal zijn. 
 
Erdogan kwam met een 'Human Rights Action Plan' dat de rechtsstaat moet versterken. Ook beloofde hij vrijheid van meningsuiting, bescherming van journalisten die gewoon hun werk moeten kunnen doen en een eind aan geweld tegen vrouwen. Volgens Erdogan zijn dit geen loze beloften, maar zal hij er alleen aan doen om het plan uit te voeren.
 
Sinds de mislukte coup tegen Erdogan in 2016 heeft hij met harde hand opgetreden tegen hem onwelgevallige oppositie, journalisten en ngo's. Dat Erdogan nu ineens een andere toon aanslaat, lijkt alles te maken te hebben met het feit dat hij internationaal steeds meer alleen komt te staan. De EU heeft al jaren kritiek op zijn beleid en ook de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden vaart een stevige koers tegen hem. Erdogan komt dus geïsoleerd te staan en ziet zich bovendien geconfronteerd met een slecht draaiende economie. Die niet alleen te lijden heeft van de coronacrisis, maar zeker ook van afnemende investeringen in Turkije door westerse bedrijven. Om zijn positie niet te grabbel te gooien, lijkt hij het Westen nu weer te willen paaien. De tijd moet uitwijzen hoe gemeend zijn Human Rights Action Plan is. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 03/03/2001 - ...
 

     Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft