Von der Leyen roept Noord-Macedonië op te starten met toetredingsonderhandelingen

15/07/2022
 
EU Commissievoorzitter Ursula von der Leyen hield gisteren (donderdag) een toespraak in het parlement van Noord-Macedonië. Zij riep de aanwezige parlementariërs op in te stemmen met het Franse voorstel om de toetredingsonderhandelingen van het land tot de EU eindelijk van start te laten gaan. Die oproep viel binnen en buiten het gebouw niet bij iedereen in goede aarde.
 
Het Franse voorstel dat eind juni werd gepresenteerd, moet een einde maken aan de impasse tussen Bulgarije en Noord-Macedonië inzake hun geschillen over de gezamenlijke geschiedenis, taal en cultuur. Volgens de Fransen is het behoud van de Noord-Macedonische taal en identiteit gewaarborgd in hun voorstel. Von der Leyen herhaalde dat gisteren nog eens in Skopje. Zij benadrukte verder dat de verschillende interpretatie van de geschiedenis tussen Bulgarije en Noord-Macedonië geen onderwerp is tijdens het voortgangsproces tot toetreding. Dat kwam haar op applaus te staan.
 
Maar applaus was er niet gedurende de complete toespraak van Von der Leyen. De oppositie liet binnen in het parlement duidelijk haar afkeuring blijken via boegeroep en plakkaten (foto). Ook buiten het parlementsgebouw stonden demonstranten te luisteren naar de toespraak die met gejoel werd ontvangen.
 
Toch is het de verwachting dat de regering groen licht krijgt van het merendeel van het parlement om de onderhandelingen op te starten. Dat kan volgende week al beginnen, aldus Von der Leyen. Wanneer de stemming in het parlement is, is niet duidelijk. Het Bulgaarse parlement heeft vorige week al de Bulgaarse boycot tegen het begin van de onderhandelingen opgeheven.
 
Lees meer over Ursula von der Leyen in Skopje bij Novinite en Euronews.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 15/07/2022 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft