Europese Commissie steunt wetsvoorstel gezamenlijk sanctieregime

20/10/2020
 
De Europese Commissie heeft gisteren een wetsvoorstel goedgekeurd die het mogelijk moet maken dat de EU als gezamenlijk front reisbeperkingen en het bevriezen van banktegoeden oplegt aan personen die mensenrechtenschendingen plegen waar ook ter wereld. In de wandelgangen heet deze wet de 'European Magnitsky Act'.
 
Nu is het zo dat iedere EU-lidstaat individueel sancties oplegt tegen regeringsleiders of andere belangrijke personen die mensenrechten schenden. De Europese Commissie ziet daar graag meer coƶrdinatie in. Het blijft voor de afzonderlijke landen wel mogelijk om ook zelf sancties op te leggen. Huidig EU-voorzitter Duitsland wil de European Magnitsky Act in december laten goedkeuren, zodat deze in januari van kracht wordt.
 
Er bestaat nog wel onvrede over de benaming bij sommige lidstaten. Sergei Magnitsky was een Russische advocaat die door verwaarlozing stierf in een Moskouse gevangenis. Griekenland, Italiƫ, Cyprus en Hongarije - landen met veel handelsbelangen met Rusland - zijn niet zo blij met de benaming.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 20/10/2020 - ...
 

        Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft