Eurocommissaris Breton: 'EU heeft Russische Sputnik vaccin niet nodig'

22/03/2021
 
Eurocommissaris voor de Interne Markt Thierry Breton heeft verklaard dat de EU geen behoefte heeft aan het Russische Sputnik vaccin. Daarmee haalt hij zich de woede van de Russen op zijn hals. Die willen weten of de procedure bij de EMA voor toelating van het vaccin in de EU nu nog wel zin heeft.
 
Volgens Breton heeft de EU tegen juni de beschikking over 300 tot 350 miljoen dosissen vaccins en kan het daarmee de totale bevolking vaccineren. Hij voorspelt een immuniteit binnen de gehele EU op 14 juli, de Franse nationale feestdag (Breton is een Fransman). Volgens Breton is het nu noodzaak de EU-burgers te overtuigen van de noodzaak tot vaccinatie en dat het logistiek mogelijk is.
 
De Russische firma die het Sputnik vaccin fabriceert en op de markt brengt, is niet opgezet met de uitspraken van Breton. In een tweet zegt het bedrijf dat het 'duidelijk is dat Breton tegen het Sputnik vaccin is, omdat het Russisch is'. Het claimt dat het Sputnik vaccin efficiënter werkt dan sommige nu gebruikte vaccins in de EU. Verder vraagt het bedrijf zich af of de huidige studie door de EMA naar het Sputnik vaccin nog wel zin heeft, gezien de uitspraken van Breton. Het bedrijf wil zich anders liever concentreren op het redden van levens in andere landen. 
 
Breton spreekt zeker niet namens de hele EU. Hongarije en Slowakije gebruiken het Sputnik vaccin al. Italië plant het vaccin te gaan produceren met toestemming van de Russen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 22/03/2021 - ...
 

     Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft