Niets lijkt kandidaat-lidmaatschap EU OekraÔne en MoldaviŽ nog in de weg te staan

22/06/2022
 
Oekraïne en Moldavië kunnen er gerust op zijn dat de EU-leiders tijdens hun top van 23 en 24 juni instemmen met het voorstel van de Europese Commissie om aan de twee landen de status van kandidaat-lid te verlenen. Geen enkele leider zou er nog bezwaar tegen hebben. Zo verneemt EURACTIV in de wandelgangen.
 
Tijdens de EU-top van morgen en vrijdag moeten alle 27 EU-leiders formeel instemmen met het voornemen van de Commissie. Nederland en Denemarken stribbelden de afgelopen weken tegen, maar zijn nu radicaal om. Frankrijk, Duitsland en Italië - de grote drie binnen de EU - waren al voor. De EU-leiders zullen naar verwachting wel in hun verklaring opnemen dat Oekraïne en Moldavië zich moeten houden aan het tijdpad van de Commissie om de Europese aanbevelingen te implementeren. Eind dit jaar komt de Commissie dan met een eerste voortgangsrapportage. Georgië wil ook kandidaat-lid worden, maar dat heeft de Commissie voorlopig gepauzeerd. Ondanks pro-EU demonstraties in het land afgelopen maandag zullen de regeringsleiders niet anders beslissen.
 
De kwestie die dan tijdens de top nog op tafel ligt, is de relatie met de Balkanlanden. De toetredingsonderhandelingen met Albanië en Noord-Macedonië kunnen nog steeds niet beginnen, omdat Bulgarije blijft dwarsliggen wat Noord-Macedonië betreft. Aangezien de Bulgaarse regering vanavond eerst een vertrouwensstemming in het parlement moet zien te overleven, zal dit dossier zeker niet opgelost raken tijdens de top. Slovenië heeft voorgesteld ook Bosnië en Herzegovina de kandidaat-status te geven. Maar daar willen zowel de Europese Commissie als de regeringsleiders nog niet aan.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 22/06/2022 - ...