Wat gebeurt er met de Britse Brexit deadline tijdens EU-top?

15/10/2020
 
De Europese leiders die vandaag en morgen bijeenkomen in Brussel hebben een volle vergaderagenda. Naast de spanningen tussen Griekenland en Turkije staat er nog een hoogspanningsdossier op de agenda: de Brexit. Voorafgaand aan de Europese top, waarop hij niet aanwezig is, verklaarde premier Boris Johnson dat hij het resultaat ervan afwacht om te besluiten of het Verenigd Koninkrijk zich terugtrekt uit de onderhandelingen voor een nieuw handelsakkoord met de EU (harde Brexit) of niet. Zijn eigenlijke deadline voor een besluit daarover is vandaag.
 
De BBC maakte een analyse van hoe heet de soep zal worden gegeten door de betrokken partijen. De Europese leiders lijken vooralsnog niet van plan zich te laten opjagen door Johnson. Hij heeft wel vaker deadlines gesteld die hij niet opvolgde, valt er onder hen te horen. Daar komt bij dat de EU-leiders onderling verdeeld zijn. Zo wil Mark Rutte dolgraag een deal met het VK. Europa heeft al genoeg kopzorgen met corona en een harde Brexit zou nieuwe kopzorgen creëren, redeneert hij. Hij gaat ervan uit dat de Britten er net zo over denken. Groot-Brittannië is een belangrijke handelspartner voor Nederland.
 
De Franse president Macron heeft dan weer heel andere belangen om juist zijn poot stijf te houden in de EU-onderhandelingen met de Britten, weet de BBC. Vooralsnog houdt hij vast aan zijn eis dat de Franse vissers dezelfde rechten moeten blijven houden om in Britse wateren te vissen zoals die nu gelden. Daarmee wil hij het thuisfront tonen dat hij pal staat voor de vissers en zijn belangrijkste politieke rivaal Marine Le Pen, euroscepticus, tonen dat het niet slim is uit de EU te stappen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil op zich goede betrekkingen tussen de EU en het VK behouden, maar niet met een akkoord tegen elke prijs. 
 
Zo worden het waarschijnlijk weer zeer lange vergaderingen waarvan de uitkomst niet vaststaat. Naar verwachting zal de EU aansturen op verlenging en intensivering van de gesprekken met de Britten tot ergens in november. De laatste dagen zijn immers positieve geluiden uit het onderhandelingskamp vernomen. De hamvraag is dan of en hoelang Johnson daarin meegaat.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 15/10/2020 - ...