Macrons European Political Community wellicht in oktober voor het eerst bijeen in Praag

27/06/2022
 
Mei jl. opperde de Franse president Emmanuel Macron de creatie van een nieuwe Europese institutie, de European Political Community. Dat zou een overlegorgaan moeten worden tussen de landen van de EU en Europese landen die nog geen lid  zijn, maar dat wel willen worden. Of juist niet. Op de afgelopen EU-top kwam het voorstel van Macron op tafel. Veel vragen bleven na afloop onbeantwoord.
 
Macron wil een zo breed mogelijke samenstelling van die gemeenschap. Alle Europese landen mogen wat hem betreft meedoen. Van IJsland en Zwitserland tot ook de Britten. Turkije vormt het enige vraagteken. Het land is al decennia aspirant-lid. President Erdogan lijkt ook al jaren weinig interesse te hebben om echte stappen te zetten, de kritiek van de EU op de mensenrechtensituatie in zijn land beu.
 
Waar moet de European Political Communiity het over gaan hebben? Macron voorziet een politieke dialoog en samenwerking op gebieden van gezamenlijk belang. Het zou zo de landen die nu nog geen lid van de EU zijn en in de wachtkamer zitten de mogelijkheid bieden toch alvast mee te praten over belangrijke Europese onderwerpen. Denk daarbij in de eerste plaats aan Oekraïne, Moldavië, Noord-Macedonië en Albanië.
 
Hoe nu verder met dit plan? De EU-leiders zijn afwachtend. Ze beseffen dat het nuttig is om landen die (nog) geen lid zijn van de EU meer erbij te betrekken, maar zijn huiverig voor de uitvoering. Nog meer vergaderen en hoe zit het met besluitvorming. De Britten lijken vooralsnog weinig geïnteresseerd. Van de westelijke Balkanlanden, die op termijn allemaal EU-lid hopen te worden, verklaarde Noord-Macedonië dat het geen substituut mag zijn voor een volwaardig EU-lidmaatschap.
 
Europees President Charles Michel heeft na afloop van de EU-top verkondigd dat er 'mogelijk een eerste zitting van de European Political Community komt in oktober in Praag'. Dat is dan onder Tsjechisch voorzitterschap.
 
Bronnen: Baltic Times en Engelse versie France 24
 
Copyright tekst: Johan Peters, 27/06/2022 - ...
 

         Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft