Europese Commissie komt met actieplan voor upgrade douane-unie

29/09/2020
 
Bron afbeelding: Wikipedia
 
De Europese douane-unie, opgericht in 1968, zorgt ervoor dat de douaneautoriteiten van alle lidstaten samenwerken alsof zij één organisatie waren. Het handelsverkeer is in die 52 jaar echter steeds complexer geworden. Om daarop in te spelen, komt de Europese Commissie nu met een actieplan voor de douane-unie. 
 
Binnen de EU gelden geen douaneheffingen meer. Voor goederen van buiten Europa passen alle douaneautoriteiten dezelfde invoerheffingen toe. Het actieplan moet ervoor zorgen dat de douane efficiĆ«nt en veilig haar werk kan blijven uitvoeren en berust op vier pijlers. risicobeheer, het beheersen van e-commerce, het bevorderen van de naleving en het optreden als één douaneautoriteit. Het gaat daarbij vooral om het beter kunnen bestrijden van fraude en smokkel (drugs, wapens, mensen).
 
Fraudeurs en smokkelaars worden steeds slimmer. Daarom voorziet het actieplan in geavanceerde technische uitrusting en analysecapaciteit. Een intensievere douanesamenwerking met bijvoorbeeld China moet ook bijdragen aan een beter toezicht op de in- en uitgaande handelsstromen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 29/09/2020 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft