Arrestatie Eva Kaili zet Griekse politiek onder hoogspanning

12/12/2022
 
De arrestatie van vicevoorzitter van het Europees Parlement Eva Kaili, afgelopen vrijdag, heeft niet alleen een schok daar teweeggebracht. Ook de in Griekse politiek staan de zaken nu op scherp.
 
Kaili werd afgelopen vrijdag gearresteerd op verdenking van corruptie. Zij zou grote geldsommen van Qatar hebben aangenomen om het land in een gunstig licht te stellen in het EP. Het viel de laatste maanden inderdaad op dat zij zich daar opmerkelijk positief uitliet over de golfstaat. De Griekse politici maken elkaar ondertussen verwijten over de vraag wie verantwoordelijk was voor haar benoeming als vicevoorzitter van het EP. 
 
Kaili is een socialiste en was tot vrijdag lid van de Griekse socialistische partij Pasok (ze is na haar arrestatie uit de partij gezet). Tussen Kaili en de leider van de partij, Nikos Androulakis, boterde het al tijden niet echt. De reden daartoe waren onder andere haar standpunten over Qatar. Bovendien was Androulakis een van de slachtoffers in het Griekse afluisterschandaal waarvoor premier Kyriakos Mitsotakis van New Democracy verantwoordelijk wordt gehouden. Kaili deed nogal luchtig over het schandaal en de mogelijke betrokkenheid van de premier. Het is ook de premier die heeft gelobbyd voor Kaili om verkozen te worden als vicevoorzitter van het EP. Wat Androulakis tot de uitspraak bracht dat Kaili 'het paard van Troje van New Democracy in de socialistische Europese fractie was' (ook daar is ze meteen uitgezet na vrijdag). Kaili's standpunten lagen immers dichterbij die van New Democracy dan bij die van Pasok. 
 
In 2023 staan de Griekse parlementsverkiezingen op de agenda. New Democracy worstelt met het afluisterschandaal. Pasok nu met de zaak Kaili. Androulakis heeft al gezegd dat hij niet in een regering wil stappen met New Democracy. Het ziet er echter niet naar uit dat een van de partijen een absolute meerderheid gaat behalen. Een mogelijkheid zou zijn dat Pasok dan een coalitie aangaat met het uiterst linkse Syriza van Alexis Tsipras. Die kennen ze in Brussel nog maar al te goed.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 12/12/2022 - ...
 

        Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft