Belarussische oppositie een van de drie kanshebbers voor Sacharovprijs 2020

13/10/2020
 
 
Het Europees Parlement kent ieder jaar de Sacharovprijs toe aan een persoon of organisatie die zich inzet voor de vrijheid van meningsuiting. Maandag 12 oktober maakte het Parlement de drie finalisten voor dit jaar bekend: de gezamenlijke oppositie in Belarus vertegenwoordigd door de Coördinerende Raad; Guapinol activisten en Berta Cáceres in Honduras; de aartsbisschop in Mosul (Irak), Mgr Najeeb Moussa Michaeel.
 
De Belarussische oppositie behoeft geen toelichting.
 
Berta Caceres was een mensenrechtenstrijdster die opkwam voor de belangen van de inheemse Lenka gemeenschap in Honduras. Zij werd in 2016 vermoord. De Guapinol activisten verwijst naar activisten in Honduras die strijden tegen de vervuiling van de rivier Guapinol door een mijnbedrijf. Zij zitten al meer dan een jaar in voorarrest.   
 
Mgr Najeeb Moussa Michaeel is een katholiek prelaat die tijdens de bezetting van Mosul door Islamitische Staat erin slaagde honderden religieuze documenten van de katholieke kerk in veiligheid te brengen door ermee te vluchten naar Erbil. Daar digitaliseerde hij de documenten. En passant hielp hij ook nog christelijke vluchtelingen die op de vlucht waren voor IS.
 
De winnaar van de Sacharovprijs wordt donderdag 22 oktober bekendgemaakt. Op 16 december is de ceremoniële prijsuitreiking in het Europees Parlement. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 13/10/2020 - ...
 

        Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft