Michel Barnier lijkt warm te lopen voor Franse presidentsverkiezingen

17/02/2021
 
Voormalig EU Brexit-onderhandelaar Michel Barnier lijkt zich op te maken om mee te doen aan de Franse presidentsverkiezingen van 2022. Hij zou dan de derde zekere kandidaat worden, naast huidig president Emmanuel Macron en Martine Le Pen van het extreemrechtse Rassemblement National. 
 
Barnier had na afronding van de Brexit-onderhandelingen al aangegeven dat hij terug zou keren in de Franse politiek. Hij is lid van de centrumrechtse partij Les Républicains. Binnen die partij heeft hij nu een 'werkgroep' opgericht, 'Patriot en Europeaan'. Daarmee wil hij zijn positie als pro-Europese burger verder uitdragen. Officieel heeft hij echter nog niet bekendgemaakt dat hij meedoet aan de presidentsverkiezingen die voor mei 2022 staand gepland.
 
Als Barnier inderdaad mee gaat doen, zijn er nu drie kandidaten ter rechterzijde bekend, als we Macron daar ook voor het gemak toe rekenen. Hij positioneert zichzelf liever als noch links noch rechts. Ter linkerzijde is er officieel nog geen kandidaat, maar bronnen binnen de regering Macron zeggen dat hij er vanuit gaat dat de populaire burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, een gooi naar het presidentschap zal doen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 17/02/2021 - ...