Frontex kneep oogje toe bij Griekse pushbacks

29/07/2022
 
Verschillende Europese media, waaronder Der Spiegel en Le Monde, publiceerden gisteren uit een gelekt onderzoek van het Europese Fraudebureau. Daarin staat beschreven hoe de Europese externe grensbewakingsorganisatie Frontex veelvuldig een oogje toekneep bij Griekse pushbacks van vluchtelingen die met bootjes vanuit Turkije Europa probeerden binnen te komen.
 
Die pushbacks zijn al langer een punt van discussie, want in strijd met Europees recht. Frontex blijkt niet alleen regelmatig een oogje toe te hebben geknepen, maar in sommige gevallen zelfs actief te hebben meegeholpen. Bijvoorbeeld door het mede financieren van Griekse kustwachtschepen of het doorgeven van coördinaten van waar de vluchtelingen zich bevonden. Die vervolgens werden gedwongen rechtsomkeert te maken in plaats van dat ze in Griekenland aan land mochten.
 
De verhalen dat Frontex niet genoeg deed tegen de Griekse praktijken, doet al langer de ronde. Het was een van de redenen voor het ontslag van de vorige uitvoerend directeur Fabrice Leggeri. Griekenland heeft altijd ontkend dat de pushbacks in strijd waren met de mensenrechten en doet dat nog steeds. Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock, toevallig op bezoek in het Frontex kantoor in Athene, zijn er maatregelen genomen om pushbacks in de toekomst te voorkomen. Dat zegt ook de Europese Commissie in een reactie op de berichtgeving. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 29/07/2022 - ... 
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft