Als BN’er heb je ook op de woningmarkt meerdere streepjes voor

27/06/2023
 
 
Hans de Booij in CC De Muze te Meise, 2017. Bron foto: Wikimedia Commons 
 
Ik heb niets tegen Hans de Booij. De man heeft geweldige nummers geschreven in de jaren 80. Daarna ben ik hem eerlijk gezegd uit het oog verloren. Totdat ik vorige week las dat hij bijna dakloos was. Dat heeft echter niet lang geduurd. Ondertussen heeft hij een woning in Fijnaart aangeboden gekregen waarin hij vanaf september één jaar gratis mag verblijven. Dat deed mij de wenkbrauwen fronsen.

Dat er woningnood in Nederland is, is een bekend gegeven. Volgens de laatste gegevens van het CBS wilden in 2021 900.000 Nederlanders verhuizen, maar konden ze geen geschikte woning vinden. Dat komt aardig overeen met wat het ministerie van Volkshuisvesting zegt op de website. Namelijk dat er momenteel een woningtekort is van zo’n 315.000 woningen. Dat zal in de komende jaren verder oplopen doordat er een achterstand is in de bouw van nieuwe woningen. In 2037 zouden echter een miljoen nieuwe woningen bijgebouwd moeten zijn.

Dat De Booij omhoog zat, is dus niet zo gek. Dat hij binnen no time een woning kreeg aangeboden voor niets is dat wel. Nogmaals, het gaat mij niet om de persoon Hans de Booij. Het gaat mij om het achterliggende principe. Kennelijk zijn er dus woningeigenaren die vanuit het niets een woning ter beschikking kunnen stellen. Nog gratis ook. Hoeveel woningeigenaren zoals die in Fijnaart zouden in Nederland rondlopen? Eigenaars die wel woonruimte beschikbaar hebben, maar deze om wat voor reden dan ook niet verhuren?

Ik heb vorig jaar op deze plek een keer de compleet scheve situatie op de Nederlandse woningmarkt aangekaart. Het tekort aan sociale huurwoningen. De krankzinnige prijzen in de vrije sector. Om daar nog een recent voorbeeld van te geven. Ik zag onlangs een knots van een woning in Den Haag te huur staan voor 10.000 euro/maand. Een knots van een woning. Daar kan gemakkelijk een groot gezin in. Maar ja, wie heeft 10.000 euro per maand voor huur veil? Als die woning al verhuurd geraakt, zal het aan een grote buitenlandse onderneming zijn om expats tijdelijk in te huisvesten. Jan, Jans en de kinderen of een familie asielzoekers maken geen kans.

Ik neem niet aan dat De Booij een jaar gratis in een woning gaat wonen die normaal 10.000 euro aan huur moet opbrengen. Maar waarom krijgt De Booij wel in no time zo’n aanbod en die 900.000 andere Nederlanders niet? Als BN’er heb je dankzij je bekende naam dan kennelijk enkele streepjes voor.

Ik gun het Hans van harte en wens hem alle succes bij het weer oppakken van een normaal levensritme. Voor mijzelf en al die andere Nederlandse woningzoekenden doe ik bij deze een oproep aan de overige woningeigenaren in Nederland: volg het voorbeeld van uw collega in Fijnaart! Het hoeft nog niet eens gratis te zijn. Ik ben best bereid om een redelijke huur te betalen. Maar geef dan wel die vele woningen die nu tegen woekerprijzen te huur staan vrij. Ook minister De Jonge zal jullie heel dankbaar zijn!

Copyright tekst: Johan Peters, 27/06/2023 - ...