Gierende inflatie in Turkije houdt aan

22/07/2022
 
Begin deze eeuw stond de Turkse economie er bijzonder goed voor en werd president Erdogan in binnen- en buitenland geroemd om zijn economisch beleid. In 2022 is dat helemaal omgedraaid. De inflatie in Turkije giert al jaren welig en Erdogan weigert er iets tegen te doen.
 
Officieel zijn de kosten voor goederen en diensten in een maand tijd, mei - juni 2022, met bijna 80% gestegen. Vergeleken met dezelfde periode in 2021. Volgens de Turkse Centrale Bank komt dit vooral door de gestegen voedsel- en brandstofprijzen als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De oppositie en economen zeggen echter dat de officiële cijfers niet kloppen en dat de inflatie bijna twee keer zo hoog uitviel in deze periode. Maar weinig mensen vertrouwen nog de officiële Turkse inflatiecijfers. Wat wel vast staat, is dat de Turkse lira steeds meer in waarde daalt. Voor een dollar kreeg je gisteren 17,67 lira. Door die lage waarde wordt het voor Turkije duurder om goederen te importeren, wat de prijsstijgingen verder in de hand werkt. 
 
Algemeen aanvaard economisch beleid in tijden van inflatie is om dan de rentetarieven te verhogen, zoals bijvoorbeeld de Europese Centrale Bank gisteren deed. Hogere rentetarieven drukken de inflatie, omdat het voor mensen duurder wordt om geld te lenen. Daardoor geven ze minder uit, neemt de vraag af en stijgen de prijzen minder hard. Consequentie van dit beleid kan wel zijn dat de economische groei stokt en een land in een recessie geraakt.
 
President Erdogan volgt al jaren een omgekeerde redenering. 'We hebben geen inflatieprobleem. We hebben een probleem met de kosten voor levensonderhoud.' Hij weigert dan ook de rentetarieven te verhogen. Sterker: december 2021 gaf hij nog opdracht de rentetarieven te verlagen. Het officiële rentetarief staat nu op 14%. Zijn minister van Financiën beweert ondertussen dat de inflatie in december dit jaar zal dalen.
 
De Turkse regering heeft de minimumlonen verhoogd in een poging de gevolgen van de geldontwaarding te verlichten. Nochtans krijgt de Turk in de straat het steeds moeilijker om rond te komen. In 2023 staan weer verkiezingen op het programma. Een testcase voor het economisch beleid van Erdogan.
 
Bronnen: Novinite en The Guardian
 
Copyright tekst: Johan Peters, 22/07/2022 - ...