Dubbelinterview Meesteres Kate en Meesteres Illucia van House of Submission

Meesteres Kate van House of Submission
 
House of Submission, de Haagse studio van Meesteres Kate en Meesteres Illucia, bestaat maart 2023 tien jaar. Alle reden om beide dames nog eens uitgebreid aan het woord te laten in een dubbelinterview. Op iedere vraag antwoordt eerst Meesteres Kate en daarna Meesteres Illucia. Deze volgorde is verder volstrekt willekeurig.

Kunt U zich nogmaals voorstellen aan de lezer? Wie is Meesteres Kate/Meesteres Illucia? Hoe bent U ooit met SM in aanraking gekomen? Wat trekt U aan in SM en waar liggen Uw persoonlijke voorkeuren qua spel?

Meesteres Kate

Ik ben ruim 20 jaar geleden echt in aanraking gekomen met SM. Niet alleen door erover te lezen, maar gewoon door de stoute schoenen aan te trekken en het te gaan ervaren. Al in mijn jongere jaren trok ik erg naar de zogenaamde subculturen. Zo heb ik een tijdje in de kraakwereld verkeerd, maar ook in de punkscene. Dat was spannend natuurlijk en geheel anders dan huisje boompje beestje. Maar ik voelde mij er niet echt voor langere tijd in thuis. Het gaf mij niet de voldoening en opwinding die ik graag wilde. Toen ik een relatie kreeg, trouwde en daarna twee kinderen kreeg, was dat op zich al een hele uitdaging. Ik liet mijn hang naar andere avonturen achter mij. Een aantal jaren heb ik mij daar zeer gelukkig in gevoeld, maar er bleef altijd wel een onvervuld en onbekend vraagstuk in mijn hoofd zitten, ik parkeerde het en leefde het 'gewone' leven, wat best goed beviel. Toen ik uiteindelijk na jaren ging scheiden, voelde het voor mij als een uitdaging om dat vraagstuk uit te gaan zoeken.

Ik bezocht met vrienden en vriendinnen allerlei feestjes die steeds spannender werden qua aankleding, sfeer en codes en ik wist 'dit gaat de goede kant op'. Zo begon ik bijvoorbeeld met het bezoeken van Crazyland en een Kamasutrabeurs, maar ook van een VSSM-bijeenkomst in Utrecht. Ik ging mij steeds fijner voelen op dit gekozen pad. Tegelijkertijd wist ik ook dat dit nog wel wat verder, extremer en serieuzer mocht voor mij. Ik legde toen al makkelijk contact met mensen en al snel sprak ik af met nieuwe vrienden en vriendinnen om naar speelfeestjes te gaan. Tevens werd ik lid van de VSSM om bijeenkomsten te kunnen bezoeken en mensen te ontmoeten. En vooral om te gaan ontdekken, ervaren en proeven van alles wat de SM-wereld voor mij in petto had. Want dat mijn interesse in BDSM lag, dat werd mij duidelijk. Sowieso wat de kleding betreft. ik ‘sloeg’ meteen 'aan' van lederen kleding, schafte van alles aan en genoot van het gevoel en de uitstraling. Ook van de openheid om over deze gevoelens en verlangens te kunnen praten, weinig was (en is) mij te gek. Ik keek naar mensen die aan het spelen waren (en zo noem ik het nog steeds, spelen), stelde mijn vragen, observeerde en zoog alle informatie in mij op als een spons. Ik las veel over SM, bekeek SM-films en ging het zelf ook eens uitproberen. Uitproberen hoe het werkt met macht en onmacht, dominanten en onderdanigen, fetisjisten en masochisten. Ik genoot in hoofdletters.

Ik wilde meer en vaker spelen en ervaren en trok wederom de stoute schoenen aan. Ik ging klanten ontvangen bij de toenmalige club Doma. Rete spannend om het in een club te gaan doen, niet altijd wetend wie er voor je zou staan en of voorkeuren overeen zouden komen, Ik heb enorm veel geleerd in die tijd, ook over mijzelf, en ontzettend veel mensen leren kennen. Zoals dus ook Meesteres Illucia. Met haar had ik vanaf de eerste minuut een goede klik en tijdens stille uurtjes in de club hebben wij gepraat over gevoelens, technieken en alles wat met SM te maken had. Na ruim zes jaar in Doma ontvangen te hebben, was de koek op. Het beleid daar beviel ons niet meer en wij zijn samen overgestapt naar de toenmalige studio Chelsea in Rotterdam. Dat was een studio die tot de nok toe gevuld was met prachtig materiaal en SM-meubels, allemaal goed onderhouden en zeer uitgebreid qua variatie en aantal. Daar konden wij onze kennis en technieken uitbreiden en hebben wij drie jaar met plezier ontvangen. Daarna lieten wij ook die studio achter ons en gingen op zoek naar een andere vergunde locatie waar wij onze passie konden voortzetten (want een passie is SM absoluut geworden). Zo begonnen wij op de bovenste etage van voormalig Club Paradise in Den Haag en was onze eigen House of Submission een feit.

Wat een enorm gevoel van vrijheid gaf dit. Nu konden wij onze eigen huisregels hanteren en onze eigen omgangsregels met onze gasten toepassen. De eigenaar van Club Paradise sloeg ons gade en herkende zichzelf in ons enthousiasme en onze gedrevenheid. Hij gaf ons al heel snel de mogelijkheid om het naastgelegen zelfstandige en vergunde pand te betrekken. Ruim twee maanden zijn wij met onze trouwste slaven hard bezig geweest om onze eigen studio te laten schilderen, in te richten en nog meer meubels en materialen aan te schaffen. Dit House of Submission moest als een tweede huis gaan voelen en een afspiegeling zijn van onze persoonlijkheid en wensen. Warm, gezellig, luxe en praktisch, Het was best een hele klus. Alles moest natuurlijk goed gemeten en berekend worden, de ruimtes functioneel ingericht en toch de juiste sfeer uitstralen. Gelukkig hadden we de hulp van onze meest trouwe en praktische slaven. Een groot openingsfeest voor familie en vrienden volgde. Mijn familie en vrienden weten wat mijn passie is, daar heb ik nooit een geheim van gemaakt.

Wat mij zo aantrekt in SM is dat ik volledig mijzelf kan zijn. Ik hou van machtsuitwisseling, mindplay, het uiterste uit iemand halen, tranen van pijn of ontlading te zien, soms in een rollenspel de strenge en strikte gouvernante te zijn. Maar ik hou ook enorm van connective bondage, iemand te transformeren naar een prachtige en uitdagende slet, iemand uitdagen om de comfortzone te verlaten en schaakmat te zetten. Een flinke caning, hard spel, een strikt verhoor, lange zwepen of naaldenspel. Ook daar kan ik zo blij van worden. Eigenlijk hou ik van bijna alle facetten in SM en op het moment dat iemand voor mij staat, weet ik pas wat ik ga doen. Altijd binnen iemands harde grenzen natuurlijk, maar ik neem graag de vrije hand. En met dit alles is dus op 12 maart 2023 tien jaar House of Submission een feit. Nooit gedacht, maar toch gelukt. Als het aan mij ligt, gaan wij nog vele jaren door met de studio. Zonder deze passie kan en wil ik niet.

Meesteres Illucia

Ik ben sinds 22 jaar professioneel Meesteres. Sinds tien jaar ben ik, samen met meesteres Kate, de eigenaresse van House of submission in Den Haag. Ons prachtige ‘huis’ waar wij onze gasten ontvangen. Ik ben een invoelend en integer mens. Eerlijkheid is iets dat ik erg belangrijk vind, net als stijl. Dat zie je ook duidelijk terug in onze studio. Over alles is nagedacht, alles is mooi afgewerkt en van hoge kwaliteit. Ik vind daarnaast dat een gast mag verwachten dat ik er als Meesteres altijd stijlvol en verzorgd uitzie. Je mag als gast iets bijzonders verwachten. Ik houd van latex, maar ook van mooi leer en ik ben gek op hoge hakken.

Je moet weten dat ik helemaal niets wist van BDSM tot ik mijn man ontmoette. Hij had er wel ervaring mee en hij heeft me ook geïntroduceerd in deze mooie wereld. Door met hem naar party’s te gaan, ging ik het steeds beter begrijpen. Ik was onwetend in die tijd, maar ik ging al snel het een en ander voelen en interessant vinden. Gaandeweg begon ik het steeds beter te snappen. Er werd ook vaak tegen mij gezegd ‘je lijkt wel een Meesteres’! Op een gegeven moment werd ik zelfs door iemand aangesproken en gevraagd of ik bij een SM-studio (Doma) wilde komen werken. Dat vond ik een hele spannende uitdaging en daar ben ik op in gegaan. Zo ben ik dus het vak ingerold.

Ik kruip graag in iemands hoofd. Techniek kun je leren, maar je hebt meer nodig dan dat. Een bepaalde aanleg en een stukje psychologisch inzicht. Dat kun je niet allemaal leren, dat moet ook in je zitten.

House of Submission bestaat nu tien jaar. Hoe heeft U die tien jaar persoonlijk beleefd? Wat is U vooral bijgebleven?

Meesteres Kate

De afgelopen tien jaar zijn voorbij gevlogen naar mijn gevoel. Time flies when you're having fun! Waar wij in het begin wat argwanend werden bekeken als 'klassieke SM-studio' bleek dit toch wel een klein schot in de roos te zijn. Onder klassiek (of old school) verstaan wij: geen seks met onze gasten, niet switchen, geen poppers of andere geestverruimende middelen en geen scenario's van gasten opvolgen. Deze manier van spelen past bij mij als persoon, geeft mij de meeste voldoening en daar voel ik mij uitermate goed bij. Wat mij vooral is bijgebleven, is dat steeds vaker mensen de studio wisten te vinden en waarderen. Mijn plezier en voldoening groeide. En ik kon nog steeds hobbymatig mijn sessies doen. Met andere woorden: we hadden geen vaste openingstijden, dus was ik er alleen wanneer ik er echt zin in had. Ik moet niet, ik mag. Geen druk van welke kant dan ook. En daardoor genoeg tijd overhoudend voor familie en vrienden, andere hobby’s en vakanties. Dat is tot op heden nog steeds zo en wil ik ook zeker niet veranderen.

Meesteres Illucia

Je kunt dit werk mijns inziens alleen doen, als je het "in je vingers hebt”. Dat wil zeggen dat je beschikt over mensenkennis en intuïtief en empathisch bent. Je moet het ook leuk vinden en bewust met verschillende mensen kunnen omgaan. Je werkt tenslotte heel dicht met mensen. En die mensen zijn ergens enorm kwetsbaar wanneer ze zich aan mij overgeven. Dat is niet niks, dat ze die kwetsbaarheid aan mij toevertrouwen. Ik kan dan ook enorm genieten van een mooi geestelijk spel! Dat is mooi en emotioneel tegelijkertijd.

Als je zo lang in het vak zit, zijn de vaste gasten enorm waardevol. Je bouwt ook werkelijk een band op met deze mensen. Tijdens een voorgesprek met een gast kijk ik in iemands ogen. Ik luister, maar ik kijk vooral ook. Vaak heb ik dan al een idee van wat er in iemand omgaat. Het is heel bijzonder, maar door goed naar iemand leren te kijken kan je veel over iemands innerlijk te weten komen. Daarna begin je pas met een sessie. Het mooiste compliment wat je vervolgens kunt krijgen als Meesteres is dat een gast terugkomt. Je leert iemand steeds beter kennen, er ontstaat iets bijzonders. Natuurlijk niet met iedereen, dat kan niet, maar met sommige gasten bouw je echt iets op. Ondanks dat is er altijd sprake van een vrijblijvende en anonieme connectie, daar moet je je ook bewust van zijn. Het kan gebeuren dat iemand, na jaren vaste gast te zijn geweest, plotseling niet meer komt. Maar je weet niet wat daar de reden van kan zijn en komt daar vaak ook niet achter. Er kan sprake zijn van ziekte of overlijden, of een verandering in iemands privéleven. Dat hoort er ook bij.

De studio heeft vast veranderingen ondergaan in die tien jaar. Wat is voor U nu het meest kenmerkende/opvallendste/meest geliefde aan de studio?

Meesteres Kate

Naast het feit dat ik het nog steeds erg leuk vind om nieuwe materialen aan te schaffen, verliefd kan worden op een bepaalde bullwhip en die dan ook koop, zijn het natuurlijk niet zozeer de materialen die mij het meest geliefd zijn. Het is de sfeer in onze studio, de vele mogelijkheden tijdens sessies, onze uitgekiende vorm van inrichting en ons privégedeelte waar vele plannen gesmeed worden of feestjes besproken. Speelfeesten bezoek ik al vele jaren om heerlijk te socializen en te spelen met mijn slaven of slavinnen. Maar terugkomend op de vraag of de studio veranderingen heeft ondergaan de afgelopen tien jaar: eigenlijk maar weinig. Behoudens dus af en toe nieuwe materialen zijn wij beiden van mening dat wat goed is geen verandering nodig heeft. Uiteraard wordt er regelmatig onderhoud gepleegd door de technisch aangelegde slaven en laatst is de gehele studio opnieuw geschilderd. Ik vind het belangrijk dat de studio schoon en uitnodigend is, goed onderhouden wordt, al het materiaal op orde is en gemaakt of vervangen wordt wanneer nodig. Wel heeft onze studio binnenkort een waardevolle toevoeging, iets waar wij erg blij mee zijn en bijna niet kunnen wachten het volledig te gaan gebruiken. Maar daar vertel ik nu verder nog niets over.

Meesteres Illucia

Ik ben ontzettend trots op House of Submission, het is meer dan alleen een "studio”. Mensen kunnen zelf bij ons een kijkje nemen op onze open dagen. Dat doen we twee keer per jaar. De deur is dan open voor iedereen die interesse heeft, nieuwsgierig is en getriggerd. Deze dagen, waarbij je onder het genot van een drankje even rond kunt kijken en vragen kunt stellen, worden door veel mensen als heel prettig ervaren en het haalt vaak de ergste spanning er een beetje af. Bovendien kunnen de mensen kennismaken met Meesteres Kate en mij, dat wordt als heel positief ervaren. Men gaat hier met een goed gevoel de deur uit. 

Sessies zijn lang niet de enige mogelijkheid die House of Submission biedt. Is er veel belangstelling voor de workshops, het Open Huis? Waarom vindt U het belangrijk deze ook te organiseren?

Meesteres Kate

Het Open Huis was een idee van onszelf en wij begonnen ermee in ons laatste jaar bij Doma. Zo vaak gebeurde het dat wij telefonisch vragen kregen van mensen die hun speelplezier wilden uitbreiden, vragen over veiligheid of bijvoorbeeld hoe een SM-studio eruit zou zien. Niet alle vragen zijn even makkelijk via de telefoon te beantwoorden zonder er een voorbeeld van te kunnen tonen. Zo werd het idee 'Open Huis' geboren, eind 2009, en wij organiseren dit nog steeds tweemaal per jaar. Gratis en zonder verplichte aanmelding van tevoren. Wij willen hiermee bewust de drempel zo laag mogelijk houden. In de afgelopen jaren zijn er weleens anderen geweest die ons idee overnamen om verkeerde redenen, maar zij bliezen al snel weer de aftocht. Tot nu toe hebben wij al vele malen het Open Huis georganiseerd (behalve in de corona periode natuurlijk), ontzettend veel mensen ontmoet en vrijblijvende informatie kunnen geven. Workshops geven wij ook bij tijd en wijle. Soms aan dames die SM op commerciële wijze willen gaan bedrijven, soms aan stellen die meer variatie in hun spel willen of bepaalde technieken willen leren. Het geeft mij enorm veel voldoening wanneer ik tijdens een workshop het enthousiasme zie toenemen, de pretlichtjes in de ogen zie verschijnen en ook achteraf nog een bedankberichtje krijg. Dat geeft enorm veel voldoening en is hartstikke leuk.

Meesteres Illucia

Ik geef ook workshops. Ik vind dat erg belangrijk, want ook ik heb ooit alles zelf moeten leren. In de tijd dat ik het vak leerde, wilde niemand de "tricks of the trade” prijsgeven. Men was bang dat je misschien hun clientèle zou afpakken of zo. Tijdens zo’n workshop die ik geef, leer ik je allerlei technieken en ik leg je ook uit hoe je een spel staande houdt. Er komt heel veel bij kijken. Een spel staande houden, is vaak nog het lastigste. Nee, je kunt niet verwachten dat je na vier uur cursus meteen aan de slag kunt als professionele Domina. Je moet wel realistisch blijven.

U kunt het nog steeds goed vinden met elkaar. Wat houdt de samenwerking spannend en is de professionele relatie verder versterkt in de afgelopen tien jaar)?

Meesteres Kate

Wij leerden elkaar kennen begin 2004 en hebben ons heden ten dage ontwikkeld tot 'evil twin sisters', zoals wij elkaar graag noemen. Wij hebben in al die jaren geleerd (met vallen en opstaan) naar elkaar te luisteren, advies alleen te geven wanneer daarom gevraagd wordt, soms pijnlijk eerlijk te zijn, pieken en dalen te delen (ook op persoonlijk vlak). Maar ook hoe leuk het is om bijvoorbeeld samen een slaaf 'in de tang' te nemen. Ook hebben wij gemerkt hoe goed wij elkaar kunnen verstaan en aanvullen, hoe wij vaak aan een blik of enkel woord genoeg hebben en hoe leuk wij het beiden vinden om nog steeds het Open Huis te organiseren. Wij zien elkaar geenszins als concurrenten, integendeel. HoS is ons kindje en daar zorgen wij met veel liefde en toewijding voor. Onze relatie is in de afgelopen jaren dus veel verder gegaan dan alleen beroepsmatig. Je zou ons wel zielsverwanten kunnen noemen, omdat wij erg veel overeenkomsten in denkwijze en levenservaringen hebben.

Meesteres Illucia

Meesteres Kate en ik zijn hele goede zakenpartners. We lopen de deur niet bij elkaar plat, maar we kunnen wel goed met elkaar opschieten. We beoefenen ‘het vak’ ook allebei op onze eigen manier, hebben onze eigen stijl. Maar het is juist leuk om verschillend te zijn.  Ik ga weleens bij een sessie zitten als zij bezig is, gewoon omdat ik dat heel interessant vind. En dat doet zij ook weleens bij mij.

Heeft U bepaalde tendensen opgemerkt onder de gasten in die tien jaar? Bijvoorbeeld meer vraag naar een bepaalde sessie? Meer mensen die voor hun specifieke seksuele geaardheid durven uitkomen?

Meesteres Kate

Ik ben natuurlijk al in 2004 met professionele SM begonnen. Wanneer ik vanaf dat jaar spreek, ja dan heb ik wel een tendens opgemerkt. Namelijk een enorme golf aan mensen die voornamelijk in de kinky kant geïnteresseerd waren, inclusief de wens om poppers of een pilletje te gebruiken, en die voornamelijk gericht op seks waren. Niet dat ik dat verwerp of veroordeel, iedereen moet vooral datgene doen waar hij of zij blij en gelukkig van wordt. Maar mijn SM-beleving zit nu eenmaal anders in elkaar, dus moest ik die mensen ook weleens teleurstellen en naar elders verwijzen. Ik wil graag dat degene met wie ik speel te allen tijde zijn of haar eigen grenzen kan bewaken en dat lukt nu eenmaal niet of minder goed wanneer je onder invloed bent van het een en ander. Wat ik ook als een tendens kan benoemen, is dat de afgelopen jaren steeds meer jongeren de stap durven te nemen naar de studio. Ze gaan gerichter op hun doel af, zo lijkt het. Durven hun gevoel te volgen en durven ook open te zijn over hun verlangens en geaardheid. Erg bijzonder en stoer vind ik dat en ik zeg ze dat ook wanneer ze voor mij zitten voor aanvang van een sessie.

Meesteres Illucia

De laatste jaren (sinds Fifty shades of Grey) zie je wel een verschil in beleving. Je hebt de mensen die meer op zoek zijn naar kinky seks, die het willen ‘spicen’, en je hebt een relatief kleinere groep die echt serieus met alle facetten van BDSM wil kennismaken. Niet alleen de fysieke kant, maar ook de mentale kant. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan die laatste groep.

Hoe ziet U de volgende tien jaar van House of Submission voor U?

Meesteres Kate

Wat mij betreft, zijn de komende tien jaar net zo mooi, vervullend, leuk, spannend en voldoening gevend als de afgelopen tien jaar van House of Submission. Ook wil ik mij nog meer gaan toeleggen op de workshops, dat vind ik zo enorm leuk om te doen. Het overdragen van kennis, het geven van informatie en tips, samen met iemand of een stel een leuke middag hebben. Vragen beantwoorden, uitleg geven en samen lachen, het enthousiasme zien in de ogen en soms de houding zien veranderen van wat onzeker naar krachtig. Ik hou ervan. En natuurlijk zou het mooi zijn dat ook onze buitenlandse gasten blijven komen, Wat ik daar persoonlijk ontzettend leuk aan vind, is dat ik op die manier ook meer te weten kom over hoe SM in andere landen wordt beleefd. Maar natuurlijk hoop ik ook dit nog heel lang samen met Mrs. Illucia te doen. Zij betekent veel voor mij en er is ook niemand anders met wie ik 'ons kind', de studio, zou willen voortzetten.

Meesteres Illucia

De komende tien jaar hopen we dezelfde koers voort te zetten en het niveau hoog te houden. Dat zou toch fantastisch zijn. Meer dan dat is niet nodig.

Wie na lezing van dit interview meer wil weten over/zien van Meesteres Kate/Meesteres Illucia en House of Submission surft naar de site

N.B.: in de week van 12 maart vond de jubileumweek van tien jaar House of Submission plaats. Iedere bezoeker kreeg toen gratis een half uur extra sessietijd. Helaas konden wij u daar niet tijdig genoeg op tippen in deze editie van de Massad die net na de jubileumweek verscheen. 

Copyright tekst: Johan Peters/Massad, maart 2023 - ...
Copyright foto: House of Submission/Massad