CEO Liège Airport Luc Partoune voorziet eind dit jaar krimp voor zijn luchthaven

02/07/2020
 
Waar de meeste Europese luchthavens het aantal vliegbewegingen de afgelopen maanden flink zagen kelderen door de coronacrisis kende Liège Airport een stijging van 7%. Dat zal niet blijven duren, verwacht CEO Luc Partoune in een gesprek met Flows. 'Ik vrees een wereldwijde recessie.'
 
De huidige goede resultaten heeft Liège Airport te danken aan de toch al sterke positie op het gebied van vrachtvervoer. Vrachtvervoer in passagiersvliegtuigen kwam volledig stil te liggen, maar full cargo vrachttransport ging onderbroken door en juist daarin is de luchthaven gespecialiseerd. Bovendien werd de luchthaven door de WHO uitverkoren als de Europese logistieke hub in de strijd tegen corona. Honderden miljoenen mondmaskers en beschermingsmaterialen zijn sinds mei de luchthaven gepasseerd. Die waren niet alleen bestemd voor België, maar ook andere Europese landen. 
 
De luchtvrachtprijzen zijn gevoelig gestegen door de coronacrisis. Partoune ziet een verdubbeling of zelfs verdrievoudiging van de prijzen voor vluchten die gelieerd zijn aan de gezondheid en beoordeelt dat niet als positief. 'Dat is moreel verwerpelijk. Uiteindelijk zijn het wij, de burgers, die dit moeten betalen.' Vanaf september vreest hij een wereldwijde recessie die ook zijn invloed gaat hebben op het vrachtvervoer. 'Die wereldwijde recessie zal de volledige goederenstroom beïnvloeden. Vergeet niet dat het goederenvervoer wordt ondersteund door de algemene economie. Tot volgend jaar blijft het uitgavenpatroon van gezinnen verstoord.' Voor zijn eigen luchthaven verwacht Partoune nog groei tot eind dit jaar. Daarna is het ook voor hem bang afwachten wat er gaat gebeuren.
 
Lees het hele interview bij Flows (niet betalend!).
 
Copyright tekst: Johan Peters, 02/07/2020 - ...
 

          Interessant artikel? Overweeg eens een donatie voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft