Europese Commissie blijft optimistisch dat nucleair akkoord met Iran standhoudt

21/06/2021
 
De afgelopen vrijdag nieuw gekozen Iraanse president Ebrahim Raisi (foto) staat bekend als een hardliner. Toch is het hoofd van de buitenlandse politiek van de EU, Josep Borrell, positief gestemd over de kans dat Iran zich uiteindelijk weer schikt in de afspraken van het nucleair akkoord uit 2015. Uiteindelijk is het ayatollah Khamenei die daarover gaat en niet Raisi, redeneert Borrell.
 
Het nucleair akkoord werd in 2015 gesloten tussen de VS, Rusland, China, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië. Ook de EU als blok spreekt een woordje mee. Doel van het akkoord is dat Iran niet te veel nucleaire capaciteit creëert om zelf atoomwapens te kunnen ontwikkelen. In ruil daarvoor werden bestaande sancties in 2015 opgeheven. Vorig Amerikaans president Trump voerde in 2019 echter weer eenzijdig sancties tegen Iran in, waarna het land verklaarde dat het zich ook niet meer gebonden zag aan de deal uit 2015. 
 
Nu een nieuwe wind waait in de VS met Joe Biden is er de hoop dat het nucleair akkoord weer in werking kan treden. De zes genoemde landen onderhandelen alweer een paar weken in Genève. Naar verluidt verlopen die onderhandelingen bij tijd en wijlen stroef. Maar volgens de huidige Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Javad Zarif, is een overeenstemming voor half augustus, wanneer de nieuwe Iraanse regering onder leiding van Raisi aantreedt, perfect mogelijk. Daar komt volgens Zarif bij dat Raisi 'een redelijke man is die het huidige buitenlandbeleid zal voortzetten'. Zarif zei dat in een gesprek met Borrell afgelopen vrijdag. Waarop Borrell de aanwezige pers na afloop vertelde dat het lot van het nucleair akkoord in handen ligt van de ayatollah en dat hij erop vertrouwt dat die het niet zal laten afketsen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 21/06/2021 - ...