Europees Parlement komt met Daphne Caruana Galizia journalistiekprijs

16/10/2020
 
 
Op de dag dat de Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia werd vermoord, 16 oktober 2017, lanceert het Europees Parlement als eerbetoon de Daphne Caruana Galizia journalistiekprijs. De uitreiking daarvan vindt vanaf oktober 2021 jaarlijks plaats.
 
Daphne Caruana Galizia schreef over corruptie, witwaspraktijken en georganiseerde misdaad waarin ze vaak een link wist te leggen tussen de onder- en bovenwereld, met name de Maltese politiek. In het jaar van de moord op haar had ze uitgebreid gepubliceerd over de betrokkenheid van onder andere de toenmalige premier Joseph Muscat in het zogenaamde Panama Papers schandaal. Uiteindelijk moest ze haar onderzoekswerk bekopen met de dood. Na al diverse bedreigingen te hebben ontvangen, maakte een autobom op 16 oktober 2017 een einde aan haar leven. Het onderzoek naar haar dood verloopt sindsdien uiterst moeizaam. De Maltese regering werkt eerder tegen dan mee. Pas na scherpe kritiek van de Raad van Europa stelde de regering in september 2019 een openbaar onderzoek in. Dat had binnen negen maanden moeten zijn afgerond. Zover ik het online kan achterhalen, zijn de uitkomsten daarvan nog niet bekend. Waarschijnlijk speelt corona ook hierin een rol. 
 
De vandaag gelanceerde Daphne Caruana Galizia journalistiekprijs bedraagt 20.000 euro en is voor journalisten of teams van journalisten die werken in de EU. Het EP wil hiermee het belang van de persvrijheid onderstrepen. Een onafhankelijk panel zal de kandidaten en de uiteindelijke winnaar selecteren. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 16/10/2020 - ...