Luchtvaart en overige transport moeten meebetalen aan Europese klimaatplannen

12/07/2021
 
Afbeelding invoegen
Bron foto: Wikimedia
 
Aanstaande woensdag presenteert Eurocommissaris Frans Timmermans officieel zijn klimaatplannen. De doelstelling is de CO2-uitstoot in 2030 met 55% te verminderen. Om dat te bereiken, kijkt de Europese Commissie ook nadrukkelijk naar de transportsector. De Tijd meldt op basis van een artikel in de Financial Times dat een kerosinetaks een van de onderdelen van Timmermans' plan is.
 
Timmermans stelt voor dat luchtvaartmaatschappijen hun vrij verhandelbare emissierechten verliezen en daarbovenop een belasting op kerosine (de brandstof voor vliegtuigen) moeten gaan betalen. Maar het is niet alleen de luchtvaart die moet gaan betalen. Ook voor de scheepvaart zou een belasting op brandstof moeten komen. Bovendien gaan ook de prijzen voor benzine en diesel omhoog.
 
Door de stijgende kosten voor de luchtvaart zal het vliegen duurder worden. Wellicht dat ook de andere transportsectoren de hogere kosten aan hun afnemers doorberekenen waardoor uiteindelijk ook de prijzen van de vervoerde producten voor de consument mogelijk zullen stijgen. Om in ieder geval de stijging van de energieprijzen voor consumenten (ook stookolie en aardgas worden duurder) te compenseren, moet er een Europees sociaal energiefonds komen.
 
Of alle plannen van Timmermans er ongeschonden doorkomen, hangt af van de Europese regeringsleiders. Ieder land heeft wat de belastingen betreft een vetorecht.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 12/07/2021 - ...