Noord-Koreaanse ex-spion doet boekje open

11/10/2021
 
De BBC heeft op haar site een uitgebreid interview met een Noord-Koreaanse ex-spion die wordt opgevoerd onder de naam Kim Kuk-song. Hij was dertig jaar lang betrokken bij Noord-Koreaanse spionageactiviteiten en doet in het interview een boekje open over hoe het machtsapparaat in Noord-Korea functioneert.
 
Kim Kuk-song woont sinds 2014 in Zuid-Korea nadat hij besloot te vluchten voor zijn leven, samen met zijn familie. Hij voelde zich niet meer veilig nadat huidig leider Kim Jong-un in 2013, vlak nadat hij aan de macht was gekomen, zijn eigen oom Jang Song-thaek liet executeren. Kuk-song was tijdens die gebeurtenis zelf op missie in het buitenland en naar eigen zeggen verrast.
 
Kuk-song somt in het interview verscheidene gebeurtenissen in het verleden op waarin hij de hand had of op zijn minst van op de hoogte was. Zoals jarenlange spionage door een Noord-Koreaanse spion in het kantoor van de Zuid-Koreaanse president. Kuk-song verhaalt ook over drugslaboratoria in Noord-Korea tijdens de groter hongersnood in de jaren 90. Met het geld dat de handel in drugs opleverde, verrijkte de vader van Kim Jong-un, Kim Jong-il, zich terwijl de bevolking van de honger stierf. Ook Kuk-song mocht niet klagen. Hij reed in zijn jarenlange dienst bijvoorbeeld rond in een Mercedes. 
 
De BBC was niet in staat al zijn verhalen en beweringen te verifiëren, maar is ervan overtuigd dat hij de waarheid spreekt. Op de vraag waarom Kuk-song nu met zijn verhaal naar buiten komt, antwoordt deze dat hij meer actief wil worden om de Noord-Koreanen van het dictatorschap te bevrijden. Volgens Kuk-song is in meer dan 30 jaar tijd nog geen 0,01% iets veranderd in het land.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 11/10/2021 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft