'Kosovo geeft geen tijdelijk onderdak aan Afghaanse criminelen of terroristen'

08/09/2021
 
De VS hebben aan verschillende Balkanlanden gevraagd tijdelijk Afghaanse vluchtelingen op te vangen die in aanmerking komen voor asiel in de VS. Volgens de tv-zender Fox News zou het in Kosovo gaan om vluchtelingen die niet door de veiligheidsscreening komen. Zowel de Kosovaarse regering als de Amerikaanse ambassade in Pristina ontkennen dit met klem.
 
Fox News kwam afgelopen maandag met het bericht dat de Amerikaanse regering Afghaanse vluchtelingen die de screening niet doorstaan naar Kosovo stuurt. Onder hen zouden zich criminelen en terroristen bevinden. De zender claimt dit te hebben vernomen van Amerikaanse overheidsfunctionarissen. Nog op zaterdag had de Amerikaanse ambassade in Kosovo in een verklaring gezegd dat de VS en Kosovo een overeenkomst hebben gesloten voor een tijdelijke huisvesting van Afghaanse vluchtelingen van wie de asielaanvraag nader onderzoek vergt. Dat nadere onderzoek zou dan bijvoorbeeld gaan om de identiteit, werkverleden en andere banden met de VS. De Kosovaarse regering verwijst in een reactie op het bericht van Fox News naar de verklaring van de ambassade. 
 
Kosovo is bereid in totaal 2.000 vluchtelingen voor de periode van één jaar tijdelijk op te vangen. Zij worden ondergebracht in een tijdelijke voorziening nabij de Amerikaanse militaire basis Bondsteel. Ondertussen zijn er inmiddels al 700 Afghaanse vluchtelingen gearriveerd in het Balkanland. De Kosovaarse premier Albin Kurti besprak de kwestie op maandag met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken. Kurti zei vereerd te zijn dat Kosovo de Afghanen een veilig thuis kan bieden en zo de goede banden met de VS kan onderhouden. Blinken bedankte de Kosovaren op zijn beurt voor hun medewerking door te stellen dat zij hiermee 'bijdragen aan de wereldvrede en wereldwijde veiligheid'.
 
Copyright vertaalde tekst: Johan Peters, 08/09/2021 - ...