Port of Antwerp kent goed eerste kwartaal

23/04/2021
 
Port of Antwerp heeft een goed eerste kwartaal achter de rug. De totale goederenoverslag bleef stabiel en de containeroverslag kende een lichte groei. Ook breakbulk, dat vorig jaar een slecht jaar beleefde, kende een sterk kwartaal.
 
De totale goederenoverslag bleef stabiel op 59,1 miljoen ton. De containeroverslag groeide met 0,6% ton in vergelijking met het eerste kwartaal van 2020. Dit ondanks operationele moeilijkheden veroorzaakt door het arriveren van containerschepen met grote vertragingen die nog steeds  een gevolg waren van de coronacrisis. Ook de winterprik in februari zorgde voor uitdagingen in de containeroverslag.
 
Wat de breakbulk betreft, viel in alle segmenten een groei te noteren, behalve in de overslag van vloeibare bulk (vooral ruwe olie). Dat segment daalde met 5%. Daar stond tegenover dat de overslag van ijzer en staal groeide met 18,2% en die van droge bulk met 6,7%.
 
Voor het tweede kwartaal wacht men in de Antwerpse haven gespannen af wat de blokkade van het Suezkanaal begin deze maand gaat brengen qua drukte van schepen die te laat arriveren. Om de afhandeling van die schepen zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, zijn al voorzorgsmaatregelen genomen. Zo mogen containers bestemd voor de export pas enkele dagen van tevoren worden aangeleverd op de bestemde terminal om daar zoveel mogelijk ruimte te reserveren voor het lossen van de aankomende schepen. De haven bekijkt ook hoe het spoor en de binnenvaart zo optimaal mogelijk mee kunnen helpen om de aankomende containers zo snel mogelijk af te voeren.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 23/04/2021 - ...