Letse veiligheidsdienst waarschuwt voor Russische cyberwar tegen EU en NAVO

22/03/2022
 
In een jaarlijks rapport waarschuwt SAB (kan helaas geen Engelstalige site over ze vinden), een van de drie Letse veiligheidsdiensten, voor Russische cyberactiviteiten die de online infrastructuur van Europese instellingen en de NAVO veel schade kunnen berokkenen. Het rapport was geschreven voor de Russische inval in Oekraïne en is gisteren (maandag) gepresenteerd.
 
Het hoofd van SAB, Egils Zviedris, schrijft in het rapport dat Rusland onder Poetin de geopolitieke orde zoals die bestond ten tijde van de Sovjet-Unie wil herstellen. Om dit te bereiken, blijven Russische veiligheidsdiensten agressieve activiteiten ontplooien tegen westerse instituten, waaronder de EU en de NAVO.
 
SAB ontwaarde zulke activiteiten ook in Letland in 2021. Zo werd een Letse non-gouvernementele organisatie vanuit het buitenland benaderd om binnenlandse politieke evenementen te monitoren en door te geven. Achter dat verzoek stak met grote zekerheid een Russische fake organisatie, opgezet door een inlichtingendienst, aldus Zviedris. Hij waarschuwt Letse politici en ondernemers ook voor activiteiten van Russische ondernemingen in Letland die een band blijken te hebben met het Kremlin. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 22/03/2022 - ...