Loekashenko waarschuwt Westen voor NAVO-oefening in en met Oekraïne

27/09/2021
 
De NAVO is vorige week een militaire oefening begonnen in en met Oekraïne. Het land is geen lid van de NAVO, maar wil er al sinds 2008 bij horen. Dat ligt echter gevoelig vanwege de directe nabijheid van grote buur Rusland dat fel tegen Oekraïense NAVO toetreding is. Nu laat ook de andere buur, Belarus, van zich horen
 
De Belarussische president Loekashenko, die zegt in voortdurend contact met de Russische president Poetin te staan over de kwestie, zei vandaag dat de NAVO een rode lijn overschrijdt door de militaire oefeningen in Oekraïne. Een gezamenlijk Russisch/Belarussisch antwoord zal niet uitblijven, waarschuwt Loekashenko. Waaruit dat antwoord zal bestaan, vertelde hij er niet bij. Loekashenko claimt dat de VS militaire bases in Oekraïne aan het opzetten is. Zo ontstaat er 'een onacceptabele situatie aan de grens tussen Belarus en Rusland', aldus Loekashenko.
 
Hij ging vandaag ook nog in op de situatie van de vluchtelingen aan de grens tussen Belarus en Polen. In het Westen is men ervan overtuigd dat Loekashenko met opzet vluchtelingen uit Irak en Afghanistan zijn land binnenlaat om hen zo door te laten reizen naar de EU. Dit als vergelding voor de EU-sancties tegen zijn bewind. Loekashenko ontkent dat hij de vluchtelingen met opzet laat bivakkeren aan de grenzen met zijn EU-buren. 'Ja, we behandelen de migranten goed. We hebben ze kleding en hout gegeven. Maar in de aankomende winter zouden ze doodvriezen. Het is een humanitaire catastrofe (waarvoor de EU in zijn ogen verantwoordelijk is door de vluchtelingen niet toe te laten, red)'.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 27/09/2021 - ...