Regio Madrid maakt ruk naar rechts

05/05/2021
 
De regionale verkiezingen in Madrid van dinsdag/gisteren zijn gewonnen door de Partido Popular (PP) van demissionair president Isabel Diaz Ayuso (foto). Zij behaalde echter geen absolute meerderheid en is nu afhankelijk van steun van het extreemrechtse VOX.
 
Ayuso schreef eerder dit jaar de verkiezingen uit in de hoop dat haar partij daarna alleen verder zou kunnen regeren, zonder steun van het centrumrechtse Ciudadanos. Dat pakte dus niet goed uit. Ciudadanos werd weggevaagd en de PP kan niet in haar eentje regeren. De linkse partijen PSOE en Unidas Podemos hadden daar al voor gewaarschuwd. Ook zij behaalden geen meerderheid. Ondanks dat het landelijke kopstuk van Podemos, Pablo Iglesias, uit de landelijke regering was gestapt om zich in het Madrileense verkiezingsgeweld te storten. Iglesias kondigde na de stembusuitslag zijn vertrek uit de politiek aan.
 
Directe gevolgen voor de landelijke politiek heeft de stembusuitslag nog niet. PSOE en Podemos hebben de steun van enkele kleine partijen in het parlement en daarin een meerderheid. De groeiende invloed van VOX in de Spaanse politiek is wel een zorgelijke ontwikkeling. De verkiezingscampagne in de regio Madrid ging gepaard met diverse doodsbedreigingen aan het adres van verschillende politici waarvoor aanhangers van VOX verantwoordelijk worden gehouden. Het politieke klimaat in Spanje is aldus verder verhard.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 05/05/2021 - ...