Saoedische kroonprins bin Salman beschuldigd van tweede moordpoging

07/08/2020
 
Vlak na de moord op de Saoedische journalist Kashoggi in Istanboel in 2018, waar de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman opdracht toe bleek te hebben geven, zou dezelfde bin Salman ook hebben geprobeerd een hooggeplaatste voormalige medewerker van de Saoedische veiligheidsdienst, Saad-Jabri, om het leven te laten brengen in Canada.
 
Jabri vluchtte drie jaar geleden via Turkije naar Canada. Hij had jarenlang een hoge post bekleed in de Saoedische veiligheidsdienst en had in die functie contacten met de veiligheidsdiensten van het Verenigd Koninkrijk, de VS, Canada, Nieuw-Zeeland en Australië. Daarnaast had hij de leiding over een team huurlingen, genaamd de Tiger Squad. Het waren deze huurlingen die Kashoggi in Istanboel vermoordden en twee weken later probeerden Canada binnen te komen, op zoek naar Saad-Jabri. Ze werden echter tegengehouden. De Canadese grenspolitie vond de mannen verdacht en weigerde hen toegang tot het land. Sindsdien probeert bin Salman de gevluchte Saad-Jabri zover te krijgen dat hij terugkeert naar Saoedi-Arabië, aldus de laatste. Bin Salman zou hem privéberichten sturen en zijn zonen leven als 'gijzelaars' in Saoedi-Arabië.
 
Saad-Jabri heeft nu een 106 pagina's tellende aanklacht tegen bin Salman ingediend bij de rechtbank in Washington D.C  Daarin stelt Saad-Jabri dat bin Salman probeert hem het zwijgen op te leggen. De Canadese regering verklaarde ondertussen dat ze alles in het werk stelt om Saad-Jabri te beschermen. Het Saoedische koningshuis wilde tegenover de BCC, bron van dit artikel, niet reageren.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 07/08/2020 - ...
 

 Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft