Bulgaars spoor in zaak vergiftiging Russische oppositieleider Navaly

28/08/2020
 
In de zaak van de vergiftiging van de Russische oppositieleider Alexej Navalny hebben het Duitse blad Der Spiegel en onderzoeksplatform Bellingcat een spoor gevonden naar een vergelijkbare zaak in 2015: de vergiftiging van een Bulgaarse wapenhandelaar, Emilian Gebrew.
 
Gebrew was vergiftigd met een organofosfaat en overleefde ternauwernood twee zelfs vergiftigingsaanslagen. Pas januari dit jaar is de Bulgaarse justitie een onderzoek tegen drie Russen gestart in de zaak. Der Spiegel en Bellingcat, en Gebrew zelf, leggen verder een verband met de vergiftiging van de Russische dubbelspion Skripal en zijn dochter in het Engelse Salisbury, 2018. Zij bleken het slachtoffer van een aanslag met het dodelijke middel Nowitschok dat ook tot de organofosfaten behoort. Een van de verdachte Russen in deze zaak was vlak voor de vergiftiging van Gebrew naar Bulgarije afgereisd
 
Duitse specialisten die Navalny behandelen, hebben ondertusn contact opgenomen met hun Bulgaarse collega's die vijf jaar geleden Gebrew behandelden. De Duitsers gaan ervan uit dat Navalny ook vergiftigd is met een gif dat behoort tot de organofosfaten. Dat kan Nowitschok zijn, maar bijvoorbeeld ook Sarin. Navalny zou dan het zoveelste slachtoffer in een serie zijn van vergiftiging met door Russen ontwikkeld gif.
 
Lees alle details bij Der Spiegel (Duits) of Euractiv (Engels).
 
Copyright tekst: Johan Peters, 28/08/2020 - ...
 

     Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft