Olie- en gaswinning in Noordpoolgebied boomt

23/09/2021
 
Afbeelding invoegen
Bron afbeelding: Wikipedia
 
Steeds meer bedrijven in de olie- en gaswinning richten hun blik op  het Noordpoolgebied, ondanks de globale angst dat door menselijk ingrijpen de klimaatverandering juist daar grote gevolgen kan hebben. Dit bericht Bloomberg dat een rapport van Reclaim Finance hierover heeft bestudeerd. 
 
In dit rapport staat dat grote energiebedrijven zoals Gazprom en Total Energies hun activiteiten in het noordpoolgebied flink hebben opgeschroefd. De komende vijf jaar zouden ze er 20% meer olie en gas willen winnen. Dat kunnen ze doen dankzij gulle bankleningen, stelt Reclaim Finance verder. Van 2016 tot 2020 leenden banken wereldwijd 314 miljard dollar uit aan energiebedrijven  voor zulke projecten.
 
Volgens Alix Mazounie, coauteur van het rapport, is het Noordpoolgebied een klimatologische tijdbom en is de olie- en gasindustrie vastberaden deze af te laten gaan. Met hulp van de banken, ook al voeren die zogezegd een groen beleid en beweren ze milieuschade in door hen gefinancierde projecten  te willen voorkomen. 
 
Het Internationaal Energie Agentschap zei eerder dit jaar nog dat er geen nieuwe olie- en gasbronnen geëxploiteerd moeten worden om een klimaatcrisis af te wenden.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 23/09/2021 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft