Oekra´ne vraagt om sneller handelen NAVO inzake lidmaatschap

27/05/2021
 
Oekraïne vraagt dat de NAVO meer haast maakt met de toetreding van het land tot de alliantie. In 2008 uitte het land al de wens tot toetreding, maar er is nog steeds geen groen licht. Ondertussen maakt de Oekraïense president Zelensky zich steeds meer zorgen over de Russische intenties inzake Oekraïne.
 
April dit jaar zei Zelensky nog dat toetreding tot de NAVO de enige manier is om het conflict in het oosten van Oekraïne op te lossen. In de Donbass regio zijn pro-Russische rebellen nog altijd de baas, met ondersteuning vanuit Moskou. In april trok Rusland nog een grote troepenmacht samen langs de grens met Oekraïne nadat er weer gevechten waren uitgebroken tussen de rebellen en het Oekraïense leger, ondanks een wapenstilstand die al jaren van kracht is en het conflict heeft bevroren.
 
Op de oproep van Zelensky is geen actie ondernomen door de NAVO. Het land is ook niet uitgenodigd voor de NAVO-top in Brussel op 14 juni. Dat stelt Oekraïens minister van Buitenlandse Zaken Kuleba teleur. 'Ik begrijp niet waarom Oekraïne geen uitnodiging heeft gekregen, waarom er geen format is bedacht dat wij erbij kunnen zijn', aldus Kuleba. Hij zei ook nog dat de regering in Kiev wacht op een NAVO-uitnodiging om het Membership Action Plan in gang te zetten.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 27/05/2021 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft