Oekra´ne wil lid worden van NAVO omwille van bescherming tegen Rusland

07/04/2021
 
Oekraïens president Zelensky heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg dinsdag in een telefoongesprek verteld dat zijn land lid wil worden van de NAVO. Stoltenberg betuigde wel steun, maar ging verder niet op het pleidooi in.
 
Het was Stoltenberg die de Oekraïense president belde om hem de steun van de NAVO toe te zeggen. Dit omwille van Russische troepenbewegingen aan de grens met Oekraïne waardoor zowel Oekraïne als de EU en de VS vrezen dat het geweld in het oosten van Oekraïne, waar pro-Russische rebellen in feite de macht hebben, verder zal oplaaien. De VS, de EU en de NAVO bezien de situatie met zorg, maar dit wil nog niet zeggen dat zij meegaan in het verzoek van Zelensky.
 
Rusland is uiteraard fel tegen een eventueel toekomstig lidmaatschap van Oekraïne van de NAVO. Kremlin woordvoerder Dmitry Peskov zei dat de burgers in het oosten van Oekraïne, ook bekend als de Donbas regio, aansluiting bij de NAVO nooit zouden accepteren. Hij ontkende de Russische troepenbewegingen niet, maar verklaarde dat 'Rusland niemand bedreigt'. Het zal wel 'noodzakelijke maatregelen' nemen in het geval het Westen Oekraïne militair te hulp schiet. 
 
Daar lijkt het Westen voorlopig niet op te zinspelen. Het blijft bij morele ondersteuning en proberen de situatie te de-escaleren via diplomatie. Tegen de zin van Zelensky. Volgens hem is lidmaatschap van de NAVO de enige manier om het conflict in de Donbas regio op te lossen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 07/04/2021 - ...