Eerste diplomatieke onenigheid tussen EU en VK: de status van de EU-missie in het VK

21/01/2021
 
De eerste onenigheid tussen de EU en het VK na het definitieve vertrek van de Britten uit de EU is een feit. Het Verenigd Koninkrijk weigert vooralsnog de diplomatieke vertegenwoordiging van de EU in Londen, in de persoon van EU-ambassadeur Joao Vale de Almeida, dezelfde diplomatieke status te geven als andere ambassadeurs genieten.
 
Ambassadeurs en hun medewerkers genieten speciale bescherming (onschendbaarheid) en privileges onder de Conventie van Wenen. Alhoewel de EU formeel geen land is, opereren de 27 lidstaten gezamenlijk als één blok in de landen buiten de EU via EU-ambassadeurs. Dit is reeds in 142 landen het geval en in al die landen vallen de EU-ambassadeurs dus onder de Conventie van Wenen.
 
De vertegenwoordiging van de EU in het buitenland via speciale EU-ambassadeurs is in 2010 in werking getreden als een uitvloeisel van het Verdrag van Lissabon. Het VK was toen nog lid van de EU en heeft toen mede voorstellen ondertekend dat de EU-ambassadeurs onder de Conventie van Wenen zouden vallen. De EU begrijpt daarom de huidige weigering hiertoe van de Britse regering niet en vreest dat ook andere landen nu aan de bescherming en privileges van de EU-ambassadeurs gaan tornen.
 
Waarom de Britse regering zo moeilijk doet, vertelt het artikel op de site van de BBC niet. Een woordvoerder van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken reageert door te zeggen dat de onderhandelingen over deze kwestie nog gaande zijn en dat hij niet wil speculeren over de uitkomst.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 21/01/2021 - ...
 

  Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft