Onrust in SloveniŽ aan vooravond van Europese Balkan top

05/12/2021
 
Slovenië is EU-voorzitter en zit in die hoedanigheid vandaag en morgen een Europese top over de toetreding van de Balkanlanden tot de EU voor. De vooruitgang in dat proces liever. De EU-leiders en de leiders van de betrokken Balkanlanden moeten echter niet rekenen op een rustige top. Demonstranten tegen het coronabeleid van premier Janez Janša hebben aangekondigd het EU-diner vanavond in Brdo pri Kranju, een kasteel in de buurt van Kranj, te zullen verstoren.
 
Het is al weken onrustig in Slovenië met demonstraties tegen het coronabeleid van de regering Jansa. Deze laatste is nooit vies van het oppoken van vuurtjes via zijn Twitter account. Jansa tweette dat de demonstranten misbruik maken van de angst onder Slovenen voor het coronavirus, dat ze de Sloveense economie schade berokkenen en dat ze van hetzelfde kaliber zijn als mensen die beweren dat de aarde plat is. Hij is dan ook niet van plan de regeringsmaatregelen om corona tegen te gaan te versoepelen. De leider van de demonstranten, Zoran Stevanovic, had gisteravond wel een gesprek met de Sloveense president Borut Pahor. De president verklaarde dat hij achter het regeringsbeleid staat. Stevanovic heeft zijn aanhangers ondertussen opgeroepen vanavond  het EU-diner te blokkeren. 
 
Jansa is overigens niet alleen onpopulair vanwege zijn coronabeleid. De rechtse premier wordt door veel Slovenen populisme verweten. Hij zou ook de persvrijheid en de rechterlijke macht bedreigen met zijn beleid. Al meer dan een jaar vinden daarom wekelijks protesten tegen hem plaats.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 05/12/2021 - ...