Hongaarse premier Orban dreigt akkoord over Europese meerjarenbegroting te vetoŽn

09/11/2020
 
Het Duitse EU-voorzitterschap heeft afgelopen donderdag een voorlopig akkoord bereikt met het Europees Parlement over de meerjarenbegroting en het Herstelfonds om de gevolgen van de coronacrisis aan te pakken. De Hongaarse premier Viktor Orban (links op de foto) zegt dat hij niet kan instemmen met de verscherpte voorwaarde die aan het geld uit het Herstelfonds is gekoppeld.
 
Reeds in juli stelde de Europese Commissie voor het bedrag voor de meerjarenbegroting op 1,1 triljoen euro te zetten. Het Herstelfonds bedraagt in totaal 750 miljard euro. Meerjarenbegroting en het Herstelfonds vormen één financieel pakket. Alle EU-lidstaten kunnen geld krijgen uit het Herstelfonds om hun economieën weer op gang te brengen eens de coronapandemie onder controle is. Aan dat geld zit echter wel de voorwaarde dat de lidstaten de regels voor de rechtstaat moeten naleven.
 
Het Europees Parlement vond de voorwaarde die in juli aan het Herstelfonds werd gekoppeld te slap geformuleerd. Het wil dat de Commissie sneller en hardere maatregelen kan nemen ten opzichte van vooral Polen en Hongarije, wanneer die landen de rechtstaat met voeten blijven treden. In de verscherpte voorwaarde is nu een sanctiemechanisme opgenomen dat ervoor moet zorgen dat 'de EU het budget kan beschermen tegen inbreuken tegen de rechtstaat die een gezond beheer van het EU budget in gevaar brengen'. Orban is het niet eens met deze nieuwe toevoeging. Volgens hem creëert deze de 'mogelijkheid tot politiek misbruik'. Hij dreigt er dan ook mee het hele akkoord te vetoën
 
Alle EU-lidstaten moeten het akkoord tussen het Duitse voorzitterschap en het Europees Parlement goedkeuren om de meerjarenbegroting en het Herstelfonds effectief van kracht te laten worden. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 09/11/2020 - ...
 

          Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft