Orban beknot op Hongaarse pers in buurland RoemeniŽ

08/11/2022
 
Afbeelding invoegen
 
In Transsylvanië, gelegen in het noordwesten van Roemenië,  woont al eeuwenlang een grote Hongaarse minderheid. Hongaars premier Viktor Orban heeft de afgelopen jaren veel geld gestoken in hem goed gezinde pers in Transsylvanië. Maar dat is nu voorbij. Twee derde van de journalisten werkzaam voor Mediater Association moet voor eind december vertrekken     
 
Mediater Association is het moederbedrijf achter Hongaarse media in Transsylvanië en wordt gefinancierd door Orbans partij Fidesz. De ontslagen zouden vallen bij alle media uitingen: krant, online, radio en tv. Voor 2023 zou bovendien nog een ontslagronde op de rol staan. 
 
Orban stak tot voor kort miljoenen euro's in de Hongaarse media in Transsylvanië. Daar lijkt nu een einde aan te zijn gekomen. De reden daarvoor is dat de Hongaarse regering de hand op de knip moet houden vanwege de binnenlandse inflatie en het feit dat er veel minder geld vanuit Brussel richting Hongarije gaat. Op 18 september besloot de Europese Commissie een bedrag van 7,5 miljard euro niet aan Hongarije uit te betalen vanwege angst voor corruptie en een verslechtering van de democratische rechtsstaat.
 
Transsylvanië heeft een interessante historie. Er leeft niet alleen een grote Hongaarse minderheid. Tot eind 20e eeuw woonden er ook veel Saksen Duitsers. Bovendien wordt het beschouwd als de oorsprong van wat zich uiteindelijk ontwikkelde tot het huidige Roemenië. Wikipedia geeft een samenvatting. Lees zeker ook het boek Children of the night van de Britse journalist Payl Kenyon. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 08/11/2022 - ...
 

        Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft