Oproep aan Pieter Omtzigt: stop nu met die poppenkast!

13/02/2024
 

Pieter Omtzigt in De Balie, 2021. YouTube screenshot, Wikimedia Commons

Al voor de verkiezingen op 22 november had Pieter Omtzigt zijn bedenkingen om in een regering te stappen met Geert Wilders. Nu bijna drie maanden verder zijn die bedenkingen verre van verdwenen, blijkt uit een reconstructie van Nu.nl Hoog tijd dus dat Omtzigt met zijn NSC bedankt voor nieuwe gesprekken met PVV, VVD en BBB.

Dat Pieter Omtzigt de gesprekken met Geert Wilders aanging na de verkiezingsuitslag was in zekere zin logisch en hoffelijk. De PVV is immers met afstand de grootste partij en je kunt er dus niet omheen daar als eerste gesprekken mee te voeren. Dat die gesprekken uitmondden in de afspraak eerst te gaan onderhandelen over het waarborgen van de Grondwet was al een veeg teken. Omtzigt, voor wie de Grondwet naar eigen zeggen heilig is, had toen al moeten bedanken voor de eer.

Grote poppenkast

Dat deed hij niet en zo spraken de partijen na het kerstreces een aantal weken met elkaar. Niet alleen over de Grondwet. Daar waren ze al redelijk snel uit. Dankzij de door Wilders geïntroduceerde ijskast. Die leek te voldoen voor VVD en BBB. Omtzigt hield echter zijn twijfels, zo lezen we. Wat je in de ijskast stopt, moet je er op den duur weer uithalen. Anders bederft het immers.

Ik stel me zo voor dat Omtzigt ermee in zijn maag zat. Hij was onderdeel van een grote poppenkast waarin Plasterk, Wilders, Yeşilgöz en Van der Plas prima op hun plek waren. Ze vermaakten elkaar en het volk. Als je er niet uitkomt, geef het volk dan op zijn minst brood en spelen. Afleiding werkt altijd. Dat wisten de oude Romeinen al.

Maar Pieter is niet van het vertier en de afleiding. Hij is een serieuze man die de politiek ernstig neemt. Hij moest zich op de een of andere manier zien terug te trekken uit dit circus. De ijskast van Wilders was gevuld en gloednieuw. Daar kon hij met goed fatsoen niet resoluut de stekker eruit trekken. Dus besloot hij vorige week het maar op de alarmerende financiële cijfers te gooien. Hoe het sindsdien is vergaan en vergaat, vernemen we dagelijks.

Debat over niks concreet

Woensdag 14 februari is dan het debat in de Tweede Kamer over het eindverslag van informateur Plasterk. Maar waar gaat het concreet over? Plasterk ziet ruimte voor de vier partijen om door te onderhandelen. Het is mij een raadsel waar hij dat vandaan haalt. Kennelijk vond hij de poppenkast wel grappig met fractieleiders die bij hoog en laag beweren dat de sfeer goed is, maar ondertussen elkaar op X op minder cordiale toon de les lezen.

Omtzigt wil niet meer instappen in een eventueel vervolgtraject. Zijn grootste toegeving is dat hij een minderheidsregering van PVV, VVD en BBB in de Kamer wil gedogen. Jammer Pieter, maar dat plannetje heeft Dilan Yeşilgöz al aan het begin opgeworpen. Een minderheidsregering met slechts 45 zetels (PVV en BBB) en twee gedoogpartijen is nooit levensvatbaar. Nog los van het zetelaantal heeft noch PVV noch BBB regeringservaring. En wie moet dan premier worden? De bezwaren tegen Wilders in die rol blijven overeind.

Doe het gordijn toe

Pieter Omtzigt is een eersteklas twijfelaar. In platter Nederlands een draaikont. Nu moet je in de politiek serieuze afwegingen kunnen maken. Het landsbelang staat immers voorop. Gezien de poppenkast die de vier partijen ons de afgelopen 2 1/2 maand hebben voorgeschoteld en het feit dat Omtzigt daar niet voor in de wieg lijkt gelegd, is het tijd voor hem te stoppen met twijfelen. Doe het gordijn van de poppenkast toe Pieter. We hebben nu wel genoeg gelachen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 13/02/2024 - ...