Poetin verliest Tsjechiƫ als Europese bondgenoot

19/04/2021
 
Nu de Tsjechische regering Rusland verantwoordelijk stelt voor de ontploffing in een Tsjechisch munitiedepot in 2014 verliest de Russische president Poetin een van zijn laatste Oost-Europese bondgenoten. Zelfs de Tsjechische president Zeman, die altijd voorstander is geweest van nauwe samenwerking met Rusland, is om en steunt de regering in haar maatregelen tegen Rusland.
 
De Tsjechische regering van premier Babis heeft 18 Russische diplomaten het land uitgezet. Ook willen zowel de regering als het parlement dat Rusland wordt uitgesloten voor de aanbesteding van de uitbreiding van de Dukovany kerncentrale. Tot slot is het maar de vraag of de Republiek TsjechiĆ« het Sputnik V vaccin gaat gebruiken, zoals tot voor kort geopteerd. 
 
De Tsjechische anti-Russische houding is ontstaan nadat uit onderzoek is gebleken dat twee Russische geheim agenten verantwoordelijk zijn voor de ontploffing in een munitiedepot in 2014. Daarbij kwamen twee medewerkers van het munitiedepot om het leven. Volgens de Tsjechische politie waren de geheim agenten ten tijde van de ontploffing in het land. Bovendien zouden de namen die zij in hun paspoorten gebruikten overeenkomen met de namen van Russische geheim agenten die de Britse politie verantwoordelijk houdt voor de poging tot vergiftiging van de voormalige Russische militair inlichtingenofficier Sergej Skripal en zijn dochter in Salisbury, 2018.
 
De Russen ontkennen uiteraard alle Tsjechische beschuldigingen en spreken van 'opgezette voorwendselen waarmee de Tsjechen zelfs de Amerikanen overtreffen in hun poging Rusland in diskrediet te brengen'. Rusland heeft ondertussen 20 Tsjechische diplomaten het land uitgezet. Hoe dan ook is de Russische invloed en goodwill in zijn voormalige Oost-Europese achtertuin weer geslonken.  
 
Copyright tekst: Johan Peters, 19/04/2021 - ...