PIS verlost van invloedrijke criticus

16/04/2021
 
Adam Bodnar, de onafhankelijke Poolse mensenrechtencommissaris, moet binnen drie maanden zijn functie die in september 2020 afliep neerleggen. Dat heeft het Poolse Constitutionele Hof beslist. Daarmee verliest Polen een van de laatste invloedrijke critici van de PIS regering.
 
Bodnar was in 2015 aangesteld en gold als een fel criticus van de huidige Poolse regering onder leiding van de rechtse Law and Justice (PIS) partij vanwege diens poging de media en rechtspraak in het land naar haar hand te zetten. De vrees is nu dat PIS een medestander zal benoemen voor de post van onafhankelijke mensenrechtencommissaris om ook vanuit die hoek voortaan gevrijwaard te blijven van kritiek. 
 
Dat Bodnar nog steeds op zijn post zit dit jaar komt omdat de Sejm, het Poolse parlement, en de Senaat het niet eens konden worden over een opvolger. In de Sejm heeft PIS de meerderheid, maar in de Senaat is die (krap) voor de oppositie. Een van de laatste interventies van Bodnar leidde deze week nog tot de opschorting van de overname van het merendeel van de Poolse regionale media door het aan de overheid gelieerde energiebedrijf PKN Orlen. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 16/04/2021 - ...
 

      Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft