'Een Polexit zou de ineenstorting van de EU inluiden'

12/10/2021
 
Eurocommissaris van Waarden en Transparantie, Vera Jourova, vreest dat een vertrek van Polen uit de EU het begin zal inluiden van het ineenstorten van de EU. Dit zei ze gisteren (maandag) in reactie op de uitspraak van het Poolse Grondwettelijk Hof dat Polen niet altijd gebonden is aan uitspraken van het Europese Hof van Justitie.
 
Volgens de Tsjechische Jourova moet de EU vasthouden aan het uitgangsprincipe dat in heel de EU dezelfde wettelijke regels gelden. Zij zei dat het onvermijdelijk is dat de Europese Commissie met een reactie komt op de Poolse stellingname. Ondertussen probeerde de Poolse premier Mateusz Morawiecki dezelfde dag de gemoederen te bedaren op Twitter. Volgens hem is het helemaal niet de bedoeling van zijn regering om de EU te verlaten, een zogenaamde Polexit. 'Dit is een schadelijke mythe van de oppositie die een gebrek heeft aan ideeën inzake een juiste positie van Polen binnen de EU', aldus Morawiecki in reactie op de pro-Europa demonstraties van tienduizenden Polen in de grote steden van afgelopen zondag.
 
Een grote meerderheid van de Polen is voorstander van het EU-lidmaatschap. Het land is er dan ook economisch flink op vooruitgegaan sinds het in 2004 toetrad tot de EU. Netto ontvangt het jaarlijks meer geld van Brussel dan dat het eraan kwijt is. Volgens beoordelaar Moodys droeg de EU jaarlijks voor zo'n 2% bij aan het Poolse BBP. Voor de periode 2021-2027 komt Moodys zelfs op een percentage van 3,2%.
 
Ook uit het Coronaherstelfonds mag Polen zich verheugen op een flinke som geld. Maar, voorlopig is de Europese Commissie niet geneigd het geld uit te keren aan Polen vanwege alle juridische geschillen die het met het land heeft. De uitspraak van het Poolse Grondwettelijk Hof is wat dat betreft niet de druppel. De emmer was al overgelopen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 12/10/2021 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft