Slowaakse zakenman vrijgesproken van opdracht tot moord op Jan Juciak

04/09/2020
 
De Slowaakse zakenman Marian Kocner is vrijgesproken van de aanklacht tot het geven van de opdracht om de Slowaakse journalist Jan Kuciak te vermoorden. Ook zijn zakenpartner Alena Zsuzsova hoeft niet de cel in. De rechtbank oordeelde dat er onvoldoende bewijslast tegen de twee is. Slowakije reageert geschokt.
 
Kuciak en zijn verloofde Martina Kusnirova werden in 2018 vermoord. Kuciak was als onderzoeksjournalist bezig een geval van corruptie uit te zoeken waarbij grote ondernemers en regeringsfunctionarissen betrokken waren. De moord op Kuciak leidde tot grote verontwaardiging in Slowakije en niet veel later tot het aftreden van toenmalig premier Robert Fico. De huidige president van Slowakije, Zuzana Čaputová, heeft van de bestrijding van corruptie in het land een speerpunt gemaakt.
 
Ondanks een berg aan bewijslast tegen beide zakenmannen oordeelden de drie betrokken rechters dat dit niet overtuigend genoeg was. De openbaar aanklager zal naar verwachting zeker beroep aantekenen bij het Hooggerechtshof. Slowaakse media spreken over een 'schokkend vonnis' en de familie van de slachtoffers verliet in tranen de rechtbank. Degenen die verantwoordelijk waren voor de feitelijke moord zijn eerder wel tot lange gevangenisstraffen veroordeeld. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 04/09/2020 - ...
 

      Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft