Protesten in Bulgarije stoppen niet

21/07/2020
 
Terwijl de Bulgaarse premier Boyko Borissov vier dagen in Brussel zat om met zijn collega EU-leiders te discussiƫren over het herstelfonds en de meerjarenbegroting, gingen de protesten tegen zijn regering gewoon door.
 
Inwoners van Sofia komen nu al bijna twee weken iedere avond de straat op om te protesteren. De politie schat dat het er iedere avond minstens 50.000 waren. Ook in kleinere Bulgaarse steden zijn protesten en zelfs Bulgaren in het buitenland laten hun stem horen. De protesten richten zich tegen de corruptie binnen de regering en andere overheidsinstellingen. Al sinds de toetreding tot de EU is 2007 is corruptie altijd een probleem geweest in het armste land van de EU. Het is ook juist daarom dat Bulgarije nog steeds onder toezicht staat via het mechanisme voor samenwerking en toetsing van de EU (net als RoemeniĆ«). 
 
Borissov had voor zijn vertrek naar Brussel het ontslag van drie ministers bekendgemaakt om de demonstranten tevreden te stellen, maar gisteren bleken ze alle drie nog gewoon in functie en ook niet van plan op te stappen. In het Bulgaarse parlement stond op maandag een debat over een motie van wantrouwen tegen de regering Borissov gepland die vandaag moet worden gestemd. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 21/07/2020 - ...
 

Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft