Britse economie koerst af op recessie

13/06/2022
 
De Britse economie kromp onverwacht in april, meldt financieel medium Bloomberg. Alle indicatoren die groei of krimp van de economie bepalen, vertoonden een daling. De grootste daling was te zien in de gezondheidszorg (dat onder de dienstensector valt). De reden daarvoor is het drastisch beperken van de testcapaciteit voor Covid-19 door de regering Johnson.
 
De Britse export daalde licht met 0,1%. Het BBP nam met 0,3% af.  De dienstensector noteerde zelfs een achteruitgang van 5,6%, wat dus voornamelijk te wijten was aan het afbouwen van de covid testcapaciteit. Britse producenten hadden last van de inflatie. Financiële analisten verwachten niet dat de Britse export weer snel zal aantrekken, gezien de financiële toestand elders in de wereld. Met ook nog een afnemende binnenlandse productie en stijgende inflatie ziet het er derhalve naar uit dat de Britse economie in het tweede kwartaal officieel in een recessie geraakt. 
 
De grootste financiële zorg voor Boris Johnson en zijn regering is de vraag hoe de stijgende energiekosten in de hand te houden. De regering kwam in mei met een pakket financiële maatregelen om de laagste inkomens te compenseren. In het najaar wordt echter opnieuw een forse verhoging van de energie- en brandstofprijzen verwacht. Minister van Financiën Rishi Sunak verzekert de Britten dat hij er alles aan zal doen om de economie weer te laten groeien zodat de Britten pas kunnen houden met de stijgende levenskosten. Hoeveel vertrouwen de Britten nog hebben in hem en Boris Johnson moet de komende maanden blijken. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 13/06/2022 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft