Roemeense premier over NAVO en Schengen

05/08/2022
 
De Roemeense premier Nicolae Ciuca zegt in een interview met persbureau Bloomberg dat de verhoudingen tussen het Westen en Rusland een breuk hebben opgelopen door de oorlog in Oekraïne. Hij spreekt ook de verwachting uit dat Roemenië nog voor het einde van het jaar (eindelijk) zal toetreden tot de Schengenzone.
 
Nicolae Ciuca is een gepensioneerde generaal die namens de Roemeense liberale partij PNL een regeringscoalitie leidt, bestaande uit de liberalen, socialisten en de partij van de Hongaarse minderheid. Ciuca kijkt met een zorgelijke blik naar de oorlog in Oekraïne. 'Rusland denkt niet hetzelfde als wij, handelt niet hetzelfde. De huidige situatie creëert opnieuw een gat tussen vrije en democratische regimes en autocratische regimes.' Hij waarschuwt dat het Westen de druk op Poetin niet moet laten verslappen. Anders zal Rusland niet stoppen bij Oekraïne. Ciuca is vanwege die dreiging blij met de versterkte oostflank van de NAVO en vermoedt dat deze versterking nog wel jaren nodig gaat zijn. Momenteel bevinden zich Belgische, Nederlandse en Franse soldaten in Roemenië. Wat volgens hem het belang van de Zwarte Zee regio illustreert.
 
In het interview gaat Ciuca ook in op de Roemeense wens toe te treden tot de Schengenzone. Een wens die het land al jaren koestert. Hij zegt er zeker van te zijn alle andere EU-lidstaten te hebben overtuigd dat Roemenië alles heeft gedaan om die toetreding een feit te laten worden. Ook de jaarlijkse CVM monitoring, om te zien of het land alle aanbevelingen inzake juridische hervormingen en corruptiebestrijding heeft geïmplementeerd, kan wat hem betreft eindigen.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 05/08/2022 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft