China springt in het gat voor Russisch gas

16/09/2022
 
Vladimir Poetin hoeft niet bang te zijn dat hij miljarden euro's aan gasinkomsten gaat mislopen nu Europa steeds minder gas afneemt. China springt in het ontstane gat. Vanaf 2024 wordt een nieuwe pijpleiding aangelegd tussen Rusland en China. Het gas dat daar doorheen gaat stromen, was in eerste instantie bestemd voor de Nord Stream 2 pijpleiding tussen Rusland en Duitsland.
 
De Russische minister van Energie Alexander Novak kondigde de nieuwe pijpleiding gisteren aan op de Russische tv. Het contract voor de nieuwe pijpleiding met de naam Force Siberia 2 wordt een dezer dagen getekend, aldus Novak. Hij zei erbij dat de pijpleiding goed gaat zijn voor de levering van 50 miljard kubieke meter gas per jaar. Gas dat aanvankelijk bestemd was voor Nord Stream 2.
 
Force Siberia 2 impliceert dat er al een eerste gaspijpleiding is en dat klopt. Force Siberia 1 is sinds 2019 in gebruik. Reeds in 2014 was men begonnen met de constructie daarvan. Force Siberia 1 moet in 2025 het maximum van 61 kubieke meter gas per jaar aan China gaan leveren. De verdere uitbreiding van deze pijpleiding naar andere Russische gasvelden moet dat realiseren.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 16/09/2022 - ...