Servische parlementariėrs gaan bijna op de vuist met elkaar over Kosovo

03/02/2023
 

 
De gemoederen liepen hoog op in het Servische parlement gisteren (donderdag) in een debat over het Frans-Duitse ontwerpvoorstel over normalisering van de betrekkingen tussen Servië en Kosovo. Op een gegeven moment stonden parlementariërs van de regeringspartij en die van de oppositie fysiek lijnrecht tegenover elkaar.
 
President Aleksandar Vucic kwam gisteren in het parlement uitleggen wat het Frans-Duitse voorstel, dat hij heeft aanvaard, nu precies inhoudt. Alhoewel het al uit november 2022 stamt, is het officieel nooit openbaargemaakt. Er zijn wel onderdelen uit het ontwerp gelekt en daar was de oppositie verbolgen over. De oppositie eiste dat het volledige plan openbaargemaakt wordt. Vusic zei dat hij daartoe niet in staat is. Wel klapte hij uit de school dat punt 4, tweede paragraaf, hem het meest rauw op zijn dak viel. Daarin staat dat 'Servië zich niet keert tegen een lidmaatschap van Kosovo van welke internationale organisatie dan ook'. De facto zou dit een Servische erkenning van Kosovo als onafhankelijk land betekenen, iets wat de Serviërs absoluut niet van plan zijn. 
 
Vusic heeft zeer weinig bewegingsruimte. Servië wil lid worden van de EU. Om daar aanspraak op te kunnen maken, eist de EU dat het de betrekkingen met Kosovo normaliseert. Ook Kosovo wil EU-lid worden. Het Frans-Duitse ontwerpvoorstel is een poging van de EU om de spanningen tussen Servië en Kosovo te verminderen. Gelet op het debat in het Servische parlement gisteren is dat duidelijk nog niet gelukt.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 03/02/2023 - ...
 

         Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft