SloveniŽ nieuwe EU-voorzitter, zorgen over persvrijheid

01/07/2021
 
Slovenië is vanaf vandaag voor zes maanden de nieuwe EU-voorzitter. Ondertussen blijven er zorgen over de achteruithollende persvrijheid in het land. Media Freedom Rapid Response schrijft in een nieuw rapport dat 'de regering onder leiding van Janez Jansa (foto) erop uit is het medialandschap om te vormen in pro regering media'.
 
De aanklacht is niet nieuw. Er bestaan al langer zorgen over de mate van persvrijheid sinds Jansa in maart 2020 weer aan de macht kwam. Zo maakte het ministerie van Cultuur in mei bekend dat diverse radiostations, onderzoeksmedia en kranten geen subsidies meer zullen ontvangen vanwege hun vermeende 'partijdigheid'. De regering draaide ook maandenlang de geldkraan dicht voor het Sloveense Persagentschap STA. Formeel, omdat STA niet de gevraagde documenten voor financiering zou hebben voorgelegd. Vlak voor aanvang van het Europese voorzitterschap besloot de regering toch 845.000 euro over te maken aan STA voor verwachte kosten.
 
De rechtse Jansa staat bekend om zijn vijandigheid tegenover journalisten en media. Op Twitter gaat hij regelmatig tegen de pers tekeer. Media Freedom Rapid Response, een verzameling van persvrijheid organisaties en journalistengroepen, verdenkt Jansa ervan de media aan banden te willen leggen naar het voorbeeld van de Hongaarse premier Viktor Orban. Media Freedom Rapid Response rept over een instroom van Hongaars kapitaal gelinkt aan Orbans Fidesz partij dat bestemd zou zijn voor pro regering media.
 
Copyright tekst: Johan Peters, 01/07/2021 - ...
 

       Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft