Inflatie dreigt voor Europese sociale catastrofe te zorgen

04/11/2022
 
De Franse non-profitorganisatie Secours Populaire, onderzoeksinstituut IPSOS en Europese partners hielden een onderzoek naar de zorgen over de huidige inflatie onder 6.000 Europeanen in Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Polen en het Verenigd Koninkrijk. De uitkomsten zijn niet hoopgevend met de winter voor de deur.
 
Een op de vier ondervraagden antwoordde dat ze zich aan het voorbereiden zijn op moeilijke tijden. De helft heeft zelfs al moeilijke financiële beslissingen moeten nemen. Van de Grieken vreest 51% in financiële problemen te geraken bij een onverwachte uitgave. In Duitsland is dat bij 18% van de ondervraagden het geval. In de overige onderzochte landen schommelt het percentage tussen de 20 en 25%.
 
Bezuinigen op uitgaven blijkt niet altijd voldoende om het hoofd financieel boven water te houden. Tweeënveertig procent van de ondervraagden geeft aan geld te hebben geleend, of erom te hebben gevraagd, bij familie en kennissen. Anderen neigen ernaar geld te lenen bij de bank, wat weer een risico inhoudt voor die banken zelf. Als hun klanten het geleende bedrag niet kunnen terugbetalen, raken zij immers zelf in de problemen.
 
Uiteindelijk heeft dit alles ook zijn impact op de economie. Minder geld te besteden, betekent minder consumptie. Wat resulteert in minder productie en banen die op de tocht komen te staan. Werkloosheid houdt automatisch minder koopkracht in. De linkse Franse parlementariër Aurélie Trouvé zegt in een reactie op het onderzoek daarom dat Europa op een sociale catastrofe afstevent. 
 
Copyright tekst: Johan Peters, 04/11/2022 - ...
 

        Doneer voor een nog betere nieuwsservice op Johan Schrijft